El Toro de la Vega treu el cap cada setembre per avivar un debat que oscil·la entre la defensa de les tradicions i l'abolició d'aquest tipus de celebracions salvatges. Malgrat els esforços que han fet diverses organitzacions i milers de ciutadans en les últimes setmanes per aconseguir que la macabra celebració no es porti a terme, si res no ho atura, Rompesuelas sortirà aquest matí dels corrals del municipi val·lisoletà per acabar sent víctima dels llancers que tractaran de donar-li mort.

Un espectacle grotesc que divideix els polítics, encara que siguin del mateix partit. El líder nacional del PSOE, Pedro Sánchez, i el seu company de partit i alcalde de Tordesillas, José Antonio González Poncela, han protagonitzat la discrepància més sonada, en afirmar el primer que sent «vergonya» per la celebració del Toro de la Vega i en defensar el segon que es tracta d'una qüestió cultural que s'ha de protegir per encàrrec dels seus veïns.

Declarada festa d'interès turístic nacional, el Toro de la Vega segueix despertant crítiques des del món de la cultura, la política, la televisió i, fins i tot, des de dins mateix del món taurí. La jornada d'avui, com la de l'any passat, es preveu complicada, atès que un important nombre de defensors dels drets animals s'han desplaçat al municipi per tal d'intentar boicotejar la festa. Com a prevenció, una dotació especial d'agents de seguretat s'ha desplegat a la zona.