El municipi de Tordesillas (Valladolid) va tornar a ser ahir escenari de la polèmica festa del Toro de la Vega, que com cada any va estar protagonitzada pels incidents i les agressions, sobretot per part dels defensors d'aquest esdeveniment d'origen medieval i els animalistes que es van desplaçar per intentar evitar la seva celebració. El torneig, que va quedar sense vencedor en ser declarat nul per incomplir-se el reglament, va acabar amb la vida del toro Rompesuelas, l'exemplar de 640 quilos assassinat per un jove armat amb una llança.

Una hora abans de la sortida de l'animal, prop de dos-cents activistes i partidaris del Toro de la Vega van intercanviar insults, proclames i càntics. Un periodista de Telecinco va patir una agressió en ser colpejat amb un bastó mentre intentava retransmetre els incidents en directe per El programa de Ana Rosa. Després de l'incident, el president del Patronat del Toro de la Vega, Gerardo Abril, es va presentar davant els reporters per intentar justificar l'agressió acusant els mitjans de «manipular» i acudir al municipi «a molestar».

Més tard, poc abans de l'inici de la festa, a la zona de sortida del pont medieval sobre el Duero, un centenar d'animalistes es va congregar per obstaculitzar el recorregut i van clamar per l'abolició del Toro de la Vega. Davant d'aquesta acció, els animalistes van ser envoltats per partidaris del festeig, que els van increpar amb crits de «fora, fora» i amb xiulets. No obstant això, una trentena de genets, entre ells dos llancers, es van obrir pas entre els manifestants, que proferien proclames com «Tordesillas, vergonya nacional» i «tots som Rompesuelas». Els defensors de la festa van intentar fer fora del lloc els detractors amb empentes i cops de puny, encara que alguns d'ells es van quedar allà fins al moment en què els organitzadors van deixar anar el toro.

A les onze del matí, hora assenyalada per al festeig, un agent de la Guàrdia Civil es va personar davant dels activistes per informar-los de la sortida del toro. Cinc minuts després, Rompesuelas va sortir, mentre un dels integrants de la protesta romania encadenat pel coll a un senyal de trànsit al mig del recorregut. Alguns animalistes van denunciar que els defensors de la festa els van bloquejar la sortida de la zona, posant en perill la seva integritat.

Rompesuelas, de sis anys d'edat i pertanyent a la ramaderia dels Herederos del Conde de la Corte, es va quedar a cinc-cents metres del lloc assenyalat per l'organització per guanyar la contesa amb els llancers de a peu i a cavall que el van assetjar enmig d'un aiguat. En aquest lloc, una pineda propera al riu Duero, va ser escomès per tres llancers, entre ells el que li va clavar la llança mortal en un costat, però que no va computar per no atenir-se al reglament, que obliga a fer-ho de cara a l'animal.

El partit animalista PACMA ha denunciat nombroses irregularitats en el desenvolupament de la festa i un grup d'activistes van denunciar davant la Guàrdia Civil la solta de l'animal amb un dels seus companys encadenat.

Mariló Montero reincideix

La presentadora de La Mañana de La 1, Mariló Montero, va tornar a generar polèmica en afirmar ahir sobre el toro que «ha estat vivint en una devesa» i que «ha estat criat amb un pinso especial per esdevenir un toro preparat per a aquesta festa». La presentadora va recordar que «és un toro per carnisseria» i que «tots mengem carn». Montero ja va ser criticada fa dos anys, en descriure el?Toro de la Vega com «una festa fantàstica». Així mateix, l'any passat, un tertulià del programa de TVE va justificar la festa dient que «a Moçambic els cocodrils maten persones».