El Museu d´Art de Girona exposa trenta-sis dibuixos de Bertrana

L'artista va retratar els escriptors de l'època per a la revista «Aplech», de l'editorial Pla Dalmau

21.09.2015 | 07:16
Autorretrat de Prudenci Bertrana.
Autorretrat de Prudenci Bertrana.

El Museu d'Art de Girona (MD'A) va inaugurar ahir l'exposició Aplech. Models en vers i en prosa. Retrats de Prudenci Bertrana, una mostra que pretén aprofundir en la faceta de dibuixant i retratista de l'artista a través d'un recorregut que permet conèixer el món literari de principis del segle XX.
La mostra, que serà itinerant a partir del gener 2016, troba el seu origen l'any 1906, quan l'editorial Dalmau Carles de Girona va publicar Aplech, una obra que recollia una antologia de literats catalans. L'escriptor i pintor Prudenci Bertrana va realitzar trenta-sis retrats per il·lustrar algunes de les biografies dels personatges. 
Els retrats, avui dipositats al fons del MD'A, van ser un encàrrec de l'editor Josep Dalmau, l'any 1905. De fet, l'encàrrec va ser compartit entre l'artista olotí Josep Berga i Boada i Prudenci Bertrana. Els dos es van repartir una feina més tècnica que artística: la de traspassar d'una fotografia de referència a una obra en llapis, carbó o tinta el retrat d'un escriptor per poder ser reproduïda mecànicament i impresa.
Berga i Boada en va realitzar un total de setanta i Bertrana els trenta-sis que ara s'exposen. Entre aquesta galeria de personalitats destaquen el seu mateix autoretrat o els retrats dels seus companys i amics Carles Rahola o Xavier Montsalvatge amb qui va compartir el moment vital i cultural de la Girona de primers de segle XX.
Amb aquests dibuixos de traç net i clar, Bertrana va anar posant en marxa la seva carrera de dibuixant i pintor, que compaginaria amb la d'escriptor, fins a obtenir un gran reconeixement amb les novel·les Josafat (1906) o Nàufrags o la novel·la psicològica Jo! Memòries d'un metge filòsof, que precisament ara s'estan reeditant dins la Biblioteca Prudenci Bertrana, d'Edicions de la Ela Geminada.
  
Una nova adquisició
Bertrana i Berga i Boada van formar part del jurat que, després d'un concurs públic, va seleccionar la portada per l'Aplech: un dibuix a guaix realitzat per l'il·lustrador Joaquim Renart. Aquest dibuix original ha estat recentment adquirit pel Museu d'Art de Girona i es presenta, com a novetat destacada, en l'exposició.
La mostra es complementa amb un petit catàleg que, a més de recopilar i catalogar els dibuixos, incorpora textos de presentació, reflexió i crítica de Carme Clusellas, directora del MD'A, M. Àngels Vilallonga, catedràtica de la UdG, i de Montserrat Mas i Carme Bové, del Centre de Normalització Lingüística de Girona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

The Toy Dolls
L´In-somni de Girona anuncia The Toy Dolls, Gringo Star i Crim

L´In-somni de Girona anuncia The Toy Dolls, Gringo Star i Crim

El festival internacional de música avança els primers noms i posa a la venda les entrades per al...

Un figuerenc contra els nazis

Un figuerenc contra els nazis

La revista "Sàpiens" desvela la fascinant història del desconegut heroi de la Segona Guerra Mundial

Espanya tindrà un nou restaurant amb tres estrelles Michelin

Espanya tindrà un nou restaurant amb tres estrelles Michelin

A més, la guia d'aquest any donarà a "molts" establiments les dos estrelles i a "moltíssims" una

La UdG oferirà un grau en Creació de Moda únic a l´Estat

La UdG oferirà un grau en Creació de Moda únic a l´Estat

Els estudis arrencaran a partir del curs 2019-2020 i s'oferiran a través d'un centre adscrit al...

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema