El Museu d'Art de Girona (MD'A) va inaugurar ahir l'exposició Aplech. Models en vers i en prosa. Retrats de Prudenci Bertrana, una mostra que pretén aprofundir en la faceta de dibuixant i retratista de l'artista a través d'un recorregut que permet conèixer el món literari de principis del segle XX.

La mostra, que serà itinerant a partir del gener 2016, troba el seu origen l'any 1906, quan l'editorial Dalmau Carles de Girona va publicar Aplech, una obra que recollia una antologia de literats catalans. L'escriptor i pintor Prudenci Bertrana va realitzar trenta-sis retrats per il·lustrar algunes de les biografies dels personatges.

Els retrats, avui dipositats al fons del MD'A, van ser un encàrrec de l'editor Josep Dalmau, l'any 1905. De fet, l'encàrrec va ser compartit entre l'artista olotí Josep Berga i Boada i Prudenci Bertrana. Els dos es van repartir una feina més tècnica que artística: la de traspassar d'una fotografia de referència a una obra en llapis, carbó o tinta el retrat d'un escriptor per poder ser reproduïda mecànicament i impresa.

Berga i Boada en va realitzar un total de setanta i Bertrana els trenta-sis que ara s'exposen. Entre aquesta galeria de personalitats destaquen el seu mateix autoretrat o els retrats dels seus companys i amics Carles Rahola o Xavier Montsalvatge amb qui va compartir el moment vital i cultural de la Girona de primers de segle XX.

Amb aquests dibuixos de traç net i clar, Bertrana va anar posant en marxa la seva carrera de dibuixant i pintor, que compaginaria amb la d'escriptor, fins a obtenir un gran reconeixement amb les novel·les Josafat (1906) o Nàufrags o la novel·la psicològica Jo! Memòries d'un metge filòsof, que precisament ara s'estan reeditant dins la Biblioteca Prudenci Bertrana, d'Edicions de la Ela Geminada.

Una nova adquisició

Bertrana i Berga i Boada van formar part del jurat que, després d'un concurs públic, va seleccionar la portada per l'Aplech: un dibuix a guaix realitzat per l'il·lustrador Joaquim Renart. Aquest dibuix original ha estat recentment adquirit pel Museu d'Art de Girona i es presenta, com a novetat destacada, en l'exposició.

La mostra es complementa amb un petit catàleg que, a més de recopilar i catalogar els dibuixos, incorpora textos de presentació, reflexió i crítica de Carme Clusellas, directora del MD'A, M. Àngels Vilallonga, catedràtica de la UdG, i de Montserrat Mas i Carme Bové, del Centre de Normalització Lingüística de Girona.