El papa Francesc inicia avui la seva visita a Cuba i als Estats Units, fins al 28 de setembre, amb l'embargament sobre l'illa i l'emigració al país nord-americà com a teló de fons del que serà el seu viatge més llarg. Les relacions bilaterals d'aquests dos països experimenten una obertura propiciada precisament per la diplomàcia papal, però a més el Vaticà va expressar hores abans del viatge el seu desig que aquesta visita serveixi a més perquè es comenci a posar fi a l'embargament.

El secretari d'Estat del Vaticà, Pietro Parolin, va afirmar dijous que «és d'esperar (...) que una mesura d'aquesta magnitud, o sigui una liberalització a nivell de vincles i de llaços, sobretot a nivell econòmic, pugui també conduir a una obertura més gran des del punt de vista de la llibertat i dels drets humans». Molt possiblement aquest serà l'assumpte principal de la trobada oficial que el papa mantindrà amb Raúl Castro el diumenge 20 de setembre al palau de la Revolució de l'Havana, i quan parli amb l'anterior president i líder de la revolució cubana, Fidel Castro.

Per la seva part, la Casa Blanca va avançar fa uns dies quins seran els temes que abordaran el Papa i el president nord-americà, Barack Obama, quan es reuneixin al Despatx Oval el dimecres 23 de setembre després de pronunciar sengles discursos en els jardins de la residència presidencial. Seran «les qüestions mediambientals, la protecció de les minories religioses, promoure la llibertat de religió en el món, però també l'acollida i integració dels immigrants i refugiats a les nostres comunitats», va assenyalar en una nota. Per al secretari d'Estat del Vaticà, «un dels temes més importants de la seva visita serà precisament el de la immigració». «És una preocupació constant del Papa davant l'emergència que ens toca viure en aquests dies» va afirmar Parolin.

Canonització d'un mallorquí

Un senyal a la població hispana dels Estats Units arribarà amb la canonització a Washington del franciscà mallorquí Juníper Serra, fundador de les primeres missions de Califòrnia el segle XVIII, el dimecres 23 de setembre i que com va recordar Parolin «és patró de la població hispana als Estats Units». Serà la primera de la història que tindrà lloc a sòl nord-americà, i va ser el mateix pontífex qui va triar la basílica de Washington per oficiar la cerimònia.