Xifres "gratificants". Així ho assenyala la directora del Museu d'Història de Girona, Sílvia Planas, que des de fa dos anys compagina la gestió d'aquest centre amb la direcció del Museu d'Història dels Jueus. Durant aquest estiu, han registrat un augment del 16% de ciutadans que visiten el Museu d'Història de la capital gironina.

"Unes 7.000 persones han passat per aquest espai i unes 16.000 pel museu dels jueus", va detallar ahir Planas. En concret, el 34,5% dels visitants que passen per les instal·lacions situades a tocar del Call provenen d'Israel. En aquesta línia, Planas va assenyalar que vol fer un pas més en la gestió compartida, complementar i lligar millors els discursos dels dos museus gironins.

Llicenciada en història medieval, Sílvia Planas dirigeix l'Institut Nahmànides des del 1997 i, de de fa dos anys, està al capdavant del Museu d'Història de Girona i el Museu d'Història dels Jueus de la ciutat. Fins a dia d'avui el seu camp de recerca ha estat la història desconeguda de les dones jueves i aposta per potenciar els lligams entre els museus gironins, els de les comarques gironines i amb els de l'altra banda dels Pirineus.

De moment, Planas fa una valoració "positiva" dels seus dos anys al capdavant dels dos museus de la capital gironina. "Hem fet aquesta feina amb molt de gust i la nostra percepció és que ha anat molt bé, hem aconseguit donar la idea que hi ha dos museus que s'ocupen de recollir, exposar i difondre la història i la trajectòria patrimonial de la ciutat; que estan lligats tant des del punt de vista conceptual com d'ubicació i missió", va detallar ahir la directora.

Fins ara, Planas ha apostat per organitzar exposicions temporals als dos espais que estiguessin vinculades entre elles i que mostressin una mateixa temàtica des de diverses perspectives. Una iniciativa que va arrencar amb la mostra sobre la història medieval de Girona i que continuarà aquest pròxim mes d'octubre amb diverses mirades sobre com era la ciutat durant l'època contemporània.

"Els reptes que ens queden per aconseguir passen, precisament, per intentar lligar millor els discursos museístics dels dos espais, encabir la història de la comunitat jueva dins de la història genèrica de la ciutat i a la inversa", assenyala la directora. Segons Planas, cal trobar la manera de treballar conjuntament sense que els museus perdin la seva identitat. "Formant part un de l'altre perquè són indissociables", va afegir.