El dia 21 de setembre (avui) se celebra el Dia Mundial de l'Alzheimer, la malaltia neurodegenerativa amb més incidència. Segons les dades del Departament de Salut, el 2014, 112.000 persones estaven diagnosticades amb Alzheimer a Catalunya. És la malaltia neurodegenerativa més present entre la població, i sobretot, en edats avançades. De fet, a partir dels 65 anys, la prevalença es multiplica per dos cada 5 anys, arribant a un 25% als 80.

La millora en el diagnòstic ha avançat l'edat en què es detecten els primers símptomes de la malaltia i també el fet que se'n diagnostiquin més, però aquesta és una qüestió que també va lligada a l'envelliment de la població, ja que l'edat és un dels factors més decisius de la malaltia, sense que s'hagin descobert altres causes plausibles. Així ho explica el neuròleg del l'Hospital Clínic, Albert Lladó, que destaca com a aspectes positius, la millora de les eines per avançar el diagnòstic a fases més inicials, que ha de permetre actuar-hi amb més temps. Tanmateix, el principal escull dels experts és no tenir, encara, cap fàrmac que aturi el desenvolupament de la malaltia i de fet, els assajos clínics més recents proven medicaments que haurien d'intentar frenar el procés però que a hores d'ara encara se n'ha trobat cap.

Preveure la malaltia

Per aquest motiu, Lladó reconeix que el repte més important és "poder curar la malaltia en una fase en què no s'hagin donat símptomes". Per això, explica Lladó, caldria poder saber quines persones desenvoluparan "en un futur" aquesta patologia. Conscient que és un "camí llarg", Lladó es confirmaria a trobar alguna combinació que frenés les conseqüències d'una patologia que afecta el pacient, però també tots els familiars que els han de cuidar. Com la Conxita Miquel, que fa anys que té cura de la seva mare, malalta d'Alzheimer i que ara té 91 anys. El primer que va haver de fer va ser traslladar-la del poble a casa seva, a Barcelona, per poder-se'n fer càrrec, cosa que segons la Conxita, ja va suposar desconcert per haver-la desplaçat del seu lloc habitual. Mica en mica, la malaltia va anar fent el seu curs i ara, ja no pot ni caminar. Per això, la Conxita la defineix com una "malaltia cruel" i constata que qui més la pateix és la gent que està al seu costat.

Familiars que han trobat un suport en l'Associació de Familiars d'Alzheimer de Barcelona (AFAB) que actualment atén 120 persones amb deteriorament cognitiu. Des de l'AFAB es promouen diversos tallers i sessions pels malalts, sobretot en les primeres fases de la malaltia quan, tal i com explica la neuropsicòloga Sònia Maymó, comencen a ser conscients que tenen una patologia difícil de tractar i noten un canvi de comportament de la família. L'AFAB també dóna ajuda a gairebé 900 familiars, oferint atenció psicològica o grups de suport emocional, entre altre serveis.