La seu social dels Amics del Castell de Sant Ferran es va omplir aquest divendres en la singular presentació del llibre 'Les primeres formigues' de Francesc Cruanyes. L'acte va consistir en una lectura pública a càrrec del propi autor amb l'acompanyament musical de Xavier Falgarona sota el títol 'Formigueig de Figueres'.

Cruanyes va seleccionar una dotzena d'articles del llibre que Falgarona va musicar amb diferents instruments (guitarra, flauta travessera, acordió) La lectura va constituir tot un itinerari figuerenc amb inici al propi Castell, resseguint la geografia urbana, la Rambla, les Fires, els barris, els establiments que han desaparegut, la gent, els parcs, la tramuntana€ per acabar de nou a dalt de la Muntanyeta, de nit, albirant tot l'Empordà.

Com a col·lofó, tots dos autors van cantar conjuntament l'havanera 'Cala Prona', del repertori del grup La Garota d'Empordà, i de la qual Cruanyes n'és autor de la lletra i Falgarona, de la composició musical. La bona acollida del muntatge amb veu i música en directe, que fou seguida amb atenció per més d'un centenar d'assistents, ha fet plantejar els autors de repetir l'experiència en altres indrets, adaptant el guió, la música i la tria de textos a cada escenari.

'Les primeres formigues' (Brau edicions) es va presentar el mes d'abril d'enguany. El llibre recull una selecció dels articles que durant més de quinze anys el periodista, ara regidor de l'Ajuntament de Figueres, va publicar setmanalment a la contraportada del Setmanari de l'Alt Empordà, en la secció Vent blau, i a l'edició dominical del Diari de Girona, també a la contraportada, en la columna Paper de diumenge. El criteri de selecció per a l'edició del volum va passar per elegir els textos que feien referència expressa a Figueres. L'autor té en preparació dos volums més a partir del mateix material, un dedicat a la mar i un altre al paisatge interior.

Francesc Cruanyes és periodista i llicenciat en Història de l'Art. Ha dedicat part la carrera professional a diferents mitjans de comunicació, tant de premsa, com ràdio i televisió. Ha estat cap de Cultura de Ràdio Barcelona-SER Catalunya, cap de Societat del diari Avui i va dirigir i presentar diferents programes informatius a TVE Catalunya fins que el gener de 2015 la direcció el va expedientar per no avenir-se a seguir la línia editorial i política de la televisió pública espanyola. Actualment és regidor de Comunicació, Transparència i Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Figueres, on també ocupa les regidories de Medi Ambient, Relacions Transfrontereres i Cooperació Internacional.

Xavier Falgarona és músic i compositor. Pertany a una nissaga de músics amb arrels a la cèlebre Escola de Peralada. També es dedica a la docència i ha dirigit diverses corals. Destaquen les seves composicions sobre textos del poeta Carles Fages de Climent, i té especial relleu en el món de l'havanera: ha format part de Els Pescadors de l'Escala, grup del qual va ser director musical, i Oreig de Mar. Actualment, dirigeix el seu propi grup, La Garota d'Empordà, que ja duu un quart de segle cantant arreu del país.