Isidre Corominas ha aconseguit convertir el seu llibre La mar d'amunt en un petit best-seller local que ha despertat l'interès per unes històries i uns fets que ja només conviuen, d'una manera cada vegada més tènue, en la memòria de la gent de més edat d'aquesta vila marinera, que ha sofert la transformació del cultiu del turisme. Corominas ha publicat aquest estiu, en una autoedició profusament il·lustrada amb fotografies d'època, aquestes històries que d'alguna manera quedaran salvades perquè les generacions futures tinguin notícia de la duresa i les mancances, però també de l'esperança i la solidaritat experimentades durant el segle XX al Port de la Selva.

El títol complet d'aquesta obra és La mar d'Amunt. El Port de la Selva. Un caràcter comú, un tarannà i una forma de fer de tot un poble i sobre ella, el periodista J. Ernesto Ayala, estiuejant a la vila ?altempordanesa, ha escrit que Corominas ha fet un llibre "essencialment necessari si es vol conèixer a fons la història del Port de la Selva". Per Joan Armangué, ex-alcalde de Figueres, aquesta obra és el resultat de "molts anys de treball i esforç, de recerca en arxius i hemeroteques, d'històries i vivències escoltades, des de fa molt de temps, a vells pescadors i persones grans que han anat transmetent els seus records a noves generacions".

En relació amb el contingut del llibre, La mar d'amunt dedica una part important a la fundació del Pòsit de Pescadors, en una època en què la pesca era el motor de l'economia local.

Però també dóna notícia de l'alteració de la personalitat del Port de la Selva a principis del segle XX arran de l'arribada d'un grup d'intel·lectuals i artistes que van fer del poble el seu lloc d'estiueig, i van trobar en aquesta localitat de pescadors, inspiració per a la seva creativitat: J.V. Foix, Josep M. de Sagarra, Joaquim Ventalló, per esmentar-ne alguns.

Sobre Isidre Corominas

L'autor de l'obra, Isidre Corominas, és un pintor amb un llarg currículum d'exposicions. Va ser regidor del Port de la Selva de 1983 a 1996. A més, entre altres oficis, practica la pesca, la pintura i l'escultura. El 1993, amb el seu amic Francesc Ferrer Gironès, va constituir la República del Cap de Creus, de la qual va ser nomenat president, fet que parla del tarannà d'aquest personatge inclassificable.

"Obra amena, interessant i valuosa d'Isidre Corominas i Zaragoza. I fins i tot hi afegiria imprescindible, per a qui, nascut al Port, visitant o estiuejant, conegui l'atractiu d'aquest paratge i en gaudeix", diu al pròleg Margarida Trias, directora de la Fundació J.V Foix. Trias afegeix: "La Mar d'Amunt bé mereix ser traduït a diverses llengües".

Per la seva banda, Josep M. Cervera, alcalde de la vila, confessa al seu corresponent pròleg que ha gaudit "llegint i rellegint" el llibre de Corominas.