El cartell de Rogerio

Una exposició al CaixaForum Girona converteix membres del col·lectiu de gent sense sostre en artistes per a una exposició

24.09.2015 | 07:21
Edgar dos Santos i Rogerio, que no vol posar de cara, amb el cartell.

S'havia anunciat la presència de Pedro, però una cosa tan quotidiana com comparèixer en un lloc i a una hora acordada pot ser complicada per a les persones sense sostre. Així que, en el seu lloc, va venir Rogerio i va presentar el seu cartell. Un mussol de cap per avall que, segons va explicar, és «una imatge per a la gent que ho està passant malament».

Rogerio, 65 anys, resident a Lleida des d'en fa cinc, va abandonar el seu Portugal natal tot just amb 16 anys d'edat. Han passat unes quantes dècades i ha aconseguit poder menjar entrepans cada dia a l'oficina d'assistència social de Lleida.

Ahir, durant la roda de premsa al CaixaForum Girona, voltat de comissaris, directius i periodistes, no semblava tenir molta fe en el seu propi mussol capgirat amb la frase «Aunque la Vida te ponga del revés, sonríe otra vez». El seu primordial interès era que el CaixaForum Girona avisés urgentment el centre d'assistència social de Lleida per justificar la seva absència.

Rogerio va participar ahir a la presentació d'Una exposició més, una mostra de l'Obra Social La Caixa que recull treballs artístics fets per membres de col·lectius vulnerables de diferents punts Catalunya i la resta de l'Estat. Amb l'ajuda d'un artista que els guia, presos, immigrants, discapacitats intel·lectuals o persones en risc d'exclusió social s'aventuren a convertir-se en artistes a través de la fotografia, la pintura, el collage o, fins i tot, creant una pel·lícula.

Els seus treballs es poden veure fins al 17 de gener al CaixaForum Girona.

Segons va explicar Glòria Cid, de l'Obra Social, l'artista fa «d'acompanyant i intermediari» i s'encarrega d'explicar als participants les tècniques per arribar a aconseguir allò que busquen. Ara bé, la idea sobre el tema i la forma ha de néixer dels mateixos col·lectius».

Els treballs es mostren en un format d'exposició col·lectiva però, inicialment, el visitant no coneix la història que hi ha al darrere de cada autor fins al final del recorregut.

Segons el comissari, Frederic Montornés, es busca que «aquells que vinguin a l'exposició d'entrada es fixin en les obres, no és que obviem res, però volíem donar més importància als treballs i no al fet d'on provenen».

Durant la presentació, el fotògraf lleidatà Edgar dos Santos va explicar la seva experiència guiant diferents persones sense sostre. «Volíem plasmar una idea positiva a través dels cartells», va dir.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema