Investigadors de la Universitat del País Basc (UPV / EHU) estudien, amb l'anàlisi d'eines de sílex, la lateralitat dels humans del paleolític, per determinar quina mà usaven per tallar. Segons va informar ahir la Universitat per mitjà d'un comunicat, la lateralitat està relacionada amb la forma d'organització del cervell i assigna rols diferents a cadascuna de les extremitats, de manera que aquest estudi ajuda a comprendre l'organització cerebral i les seves asimetries, i saber com han evolucionat.

L'investigador Eder Domínguez-Ballesteros, geòleg i primatòleg coautor d'un article sobre la matèria, considera que el comportament lateralitzat humà ha pogut tenir algun tipus de reflex en els seus productes tecnològics, especialment en les seves manufactures. Per això, afirma que la talla lítica, inherent al gènere humà des dels primers estadis de la seva evolució, és una «excel·lent font d'informació» per a l'estudi del procés de lateralització dels humans.

En aquesta investigació s'han analitzat les eines de sílex, ja que les fractures que apareixen en les seves plataformes de percussió s'orienten en funció de la direcció de l'impacte del percutor durant la talla. Una vegada que es coneix la direcció de l'impacte, es pot saber si s'ha fet amb la mà esquerra o amb la dreta, amb un alt grau de fiabilitat, segons Domínguez-Ballesteros.

«Un tallista, sigui esquerrà o dretà, per impactar en un mateix punt del nucli, ha de girar-lo, per col·locar-se en un costat o en un altre. L'angle amb què incideixen amb el percutor tant el dretà com l'esquerrà seria el mateix, però en direcció exactament oposada», afegeix. l'investigador.