Han passat deu anys i quatre discos i Els Amics de les Arts oferiran aquesta nit a Girona, vestits d'etiqueta, amb totes les localitats exhaurides, l'últim concert d'una gira que ha desbordat totes les previsions: dimecres van tocar el seu sostre de públic a la platja del Bogatell de Barcelona davant 60.000 persones per les Festes de la Mercè, pocs dies abans havien rebentat la plaça Major de Vic al Mercat de la Música Viva, i aquest estiu van triomfar al cobejat festival de Cap Roig, vestits d'etiqueta.

Precisament, a Cap Roig es va gravar el DVD del desè aniversari, que avui es posarà a la venda en primícia a Girona, amb les imatges d'aquella nit del sis d'agost.

Però el concert d'avui al Teatre Municipal de Girona serà especial per moltes altres raons. Els Amics Ferran Piqué i Joan Enric ho corroboren al Diari de Girona: «Tot i que cantarem les mateixes cançons que al Bogatell, l'espectacle serà molt diferent, serà més teatralitzat i actuarem amb la Vicens Martín Dream Big Band al complet. Serem fins a 23 músics sobre l'escenari».

Hi haurà molts músics, tants que faltarà lloc per al sofà: «A l'escenari del Teatre Municipal posarem dues bateries, tres pianos, 2 coristes, 5 saxos, 4 trompetes, 4 trombons, un baixista, nosaltres quatre i el director, però no hi cabrà el sofà».

Durant la gira, el sofà ha format part de d'un attrezzo que evoca aquells orígens en què van participar al primer concert del concurs Sona 9, quan els Amics tenien per descansar una butaca tan ronyosa que quan s'aixecaven tot el cos els picava.

La gira del desè aniversari ha enxampat la banda en la cresta de l'onada, i això també flotarà en l'ambient aquesta nit al Municipal, perquè els comiats, encara que siguin temporals, sempre resulten emotius. L'actuació d'avui marca una aturada en sec que durarà molts mesos i no se sap quan el grup tornarà als escenaris.

«Fins que tinguem un nou disc, no tornarem a trepitjar els escenaris. Ara necessitem vacances», asseguren Ferran Piqué i Joan Enric, durant una entrevista asseguts a la terrassa al bar Un Sol Món, de la plaça Prudenci Bertrana de Girona, ciutat on resideixen aquests dos Amics.

Una aturada al cap de deu anys de creixement sostingut pot tenir conseqüències, i més si la parada es produeix en una banda de música integrada per quatre amics des dels anys de joventut, un ecosistema de fràgil equilibri que qualsevol minúcia pot fer volar pels aires.

«Quan fas deu anys, i més si coincideix amb la fi d'un contracte discogràfic, et planteges canviar, és cert, però també és cert que tenim claríssim allò que no hem de canviar per mantenir aquesta essència i poder fer un salt creatiu endavant».

Els Amics acaben contracte amb Discmedi i no saben si el proper treball serà una autoedició amb la pròpia empresa de nova creació, Pistatxo Produccions, amb la qual organitzen el Festivalot de Girona i el cicle Encisat al barri de Sant Andreu de Barcelona, on tenen el local d'assaig.

«Tenim tres portes obertes, i no sabem quina triarem: la producció pròpia, una discogràfica catalana o una discogràfica multinacional».

Sobre el que no tenen dubtes és que pel maig de 2016 Girona acollirà la segona edició del Festivalot, el festival que acosta el pop-rock català a un públic familiar.

Ferran Piqué, Joan Enric Barceló, Eduard Costa i Dani Alegret són quatre Amics que van estudiar fort a la Universitat, però la crisi que va modificar els plans de tota una generació els va obrir a ells les portes dels escenaris musicals.

En Dani és llicenciat en Filosofia i ha estudiat al Taller de Músics, l'Eduard ha cursat el doctorat en Ciències Ambientals i també té estudis musicals, en Joan Enric ha fet Filologia Anglesa i té formació en art dràmàtic, i en Ferran té entre mans estudis de Fisioteràpia i també ha rebut formació teatral.

La cançó L'home que treballa fent de gos pot ser una al·legoria de la seva experiència en el món laboral, admeten. Tots quatre tenen fills.

«Tenim una sensació de generació perduda, efectivament, i molts dels nostres amics no tenen feina o bé tenen feines molt inferiors a la qualificació corresponent als estudis realitzats».

Ferran Piqué i Joan Enric diuen que «un grup de música ja es comença a separar en el precís moment que es forma», però el cert és que ells han experimentat una dècada prodigiosa gràcies precisament a ser uns amics que després han sigut uns companys de feina i ara, a més a més, tenen una empresa que els podria donar noves oportunitats laborals en el món de la producció artística.

Els dos Amics residents a Girona asseguren que aquesta és una ciutat que té molta activitat cultural i unes dimensions que permeten anar amunt i avall a peu, a diferència de Barcelona.