Ecologia i Humanisme

26.09.2015 | 07:22
Ecologia i Humanisme

Aquesta setmana, posar-me a escriure -encara que sigui breument-, em resulta una necessitat. I potser també és la de molts altres, encara que les reaccions no coincideixin. I no em refereixo a les tramuntanades polítiques d'aquests dies -que també sacsegen les neurones-, sinó a la figura pacífica i pacificadora d'aquest home vestit de blanc, que passeja la seva serenor, la seva saviesa, el seu missatge transformador, amb una simplicitat penetrant en l'ànima.
Se'm barregen tots els vents: la lectura dels diaris, la reflexió de la Carta encíclica Laudato Si, la transmissió de la visita pastoral del Papa a Cuba i als Estats Units, però triomfa suaument, en el fons del cor, una forta esperança. Perquè penso, el Successor de Pere ho surfeja tot? Perquè es deixa embolicar amb onades que devoren, perquè vol resoldre en els seus 78 anys, l'inassequible misteri del cor humà, xop de violència, d'acusacions recíproques, vivint i morint com enemics? I perquè reneix la il·lusió de tornar a ser normals, a reconèixer, com ell ens ho ha fet entendre en la seva última encíclica, que ens uneix en una única ecologia?
Parlant d'ecologia, el Pontífex ha ofert al món del pensament i a la vida ordinària de cada instant, el sentit familiar de l'«ecologia». Ve del grec, «oikos», que vol dir «casa, família». El Papa ens ha fet entendre que el vincle familiar, la veu de la sang -la humana que identifica la nostra espècie-, ens ha de dur al descobriment integral de la «persona». És l'únic camí de la normalitat humana. Ha enriquit el concepte d'ecologia amb el de «creació», i està ensenyant al món deshumanitzat, ell, Vicari de Crist a la terra, que a més de preocupar-nos dels problemes del CO2, hem de tornar a convertir-nos i aprendre a estimar. Jo me'l crec. I milions de persones de tota classe i de totes les religions, també se'l creuen. I el seu papamòbil té matrícula universal. És un Pastor.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema