El Papa va reivindicar ahir acabar amb els privilegis d'alguns països en la presa de decisions a les Nacions Unides i en organismes financers que dicten mesures que suposen un «abús o usura» als països en vies de desenvolupament. Francesc va pronunciar un discurs a les Nacions Unides, la primera vegada que un Papa es dirigeix ??a un grup tan ampli de governants mundials en la seva Assemblea General, en el qual va denunciar a més l'abús i destrucció del medi ambient, contra la qual cosa va demanar «passos concrets i mesures immediates».

Davant el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, el Pontífex va dir clarament que cal acabar amb el privilegi del qual gaudeixen els cinc membres permanents del seu Consell de Seguretat (la Xina, Estats Units, França, Regne Unit i Rússia). Ha de ser el final també per als privilegis «en els organismes financers internacionals i els grups o mecanismes especialment creats per afrontar les crisis econòmiques», va opinar el Papa. Aquests organismes, va dir Francesc, «han de ?vetllar pel desenvolupament sostenible dels països i la no submissió ?asfixiant d'aquests a sistemes ?crediticis que, lluny de promoure el progrés, sotmeten a les poblacions a mecanismes de major pobresa, exclusió i dependència». L'objectiu últim, va dir, ha de ser «concedir a tots els països, sense excepció, una participació i una incidència real i equitativa en les decisions».

Tal com s'esperava, Francesc va instar que en la pròxima Conferència de París sobre Canvi Climàtic s'arribi acords «fonamentals i eficaços» i va parlar del concepte del «dret de l'ambient» perquè, va assegurar, «qualsevol dany a l'ambient (...) és un dany a la humanitat». El Papa va dir que els cristians i les altres religions monoteistes creuen que l'univers és el resultat d'una decisió del Creador i que l'home se'n pot servir, però «no abusar d'ella i molt menys destruir-la». Va recordar, així mateix, que la pau està en el preàmbul i primer article de la Carta de l'ONU i que per això resulta més contradictori permetre la proliferació de les armes de destrucció massiva, sobretot les nuclears. Per això va advocar per la «total prohibició» d'aquestes armes, perquè impliquen una ètica i un dret que són un «frau a tota la construcció de l'ONU», que es convertirien així en «nacions unides per la por i la desconfiança».

D'altra banda, el Papa va demanar als governants mundials que facin tot el possible perquè tothom pugui tenir una «mínima base material i espiritual» per ?exer?cir la seva dignitat i formar una família. «Sostre, treball i terra» és el mínim absolut en el material, i «llibertat de l'esperit, que comprèn la llibertat religiosa, el dret a l'educació i els altres drets cívics».