En la trobada amb els bisbes, el papa Francesc va dir també que el matrimoni cristià ja ni coincideix ni se sosté amb la institució civil i va admetre que aquest allunyament té conseqüències culturals, socials i jurídiques. D'altra banda, però, va assegurar que els cristians no poden ser "immunes als canvis del seu temps i en aquest món concret, amb les seves múltiples problemàtiques i possibilitats, és on han de viure, creure i anunciar".

Davant els membres del clergat que participaven en la 8a Trobada Mundial de les Famílies que ahir finalitzava a Filadèlfia, Jorge Mario Bergoglio va apel·lar a no oblidar "la transformació del context històric". Aquest canvi té alguna conseqüència cultural, social "i ja també jurídica" sobre els vincles familiars i això ens involucra a tots, "creients o no creients".

El pontífex va fer aquestes al·lusions a la institució del matrimoni tot just a pocs dies que se celebri - a partir del 4 d'octubre al Vaticà- el Sínode sobre la Família, en què s'abordaran, entre altres qüestions, el tracte als divorciats i a les famílies amb membres homosexuals a l'Església. efe/ddg Filadèlfia

El papa Francesc es va reunir ahir a Filadèlfia amb víctimes d'abusos sexuals comesos per membres de l'Església, segons va anunciar el mateix pontífex, que va dir que tots els responsables d'aquests crims "rendiran comptes". "Els crims, els pecats dels abusos sexuals a menors no poden ser mantinguts en secret durant més temps", va dir el Papa al començament d'una trobada en aquesta ciutat nord-americana amb els bisbes. "Acabo de reunir-me amb un grup de persones abusades quan eren nens que són ajudades i acompanyades aquí a Filadèlfia amb un especial afecte per l'arquebisbe (de Filadèlfia) monsenyor (Charles) Chaput i ens va semblar que havia de comunicar-ho a vostès", va anunciar.

"El porto gravat al cor", va dir Jorge Mario Bergoglio, que va afegir que "el patiment dels menors" que van ser abusats sexualment per sacerdots continua "causant-me vergonya per aquelles persones que tenien al seu càrrec la cura d'aquests petits i els van violar i causar greus danys". "Ho lamento profundament, Déu plora", va exclamar el Pontífex. "Vostès, ells, els supervivents d'abusos s'han convertit en veritables icones d'esperança i ministres de misericòrdia; humilment els devem a cadascun d'ells i a les seves famílies la nostra gratitud" per les seves actituds en aquest assumpte, va dir Bergoglio.

30 minuts de conversa

La reunió, va explicar la Santa Seu, es va celebrar entre les vuit i les nou del matí al Seminari de sant Charles Borromeo, va durar una mitja hora i el Papa es va trobar amb cinc adults (dues dones i tres homes) que van patir abusos sexuals quan eren menors. Tots ells anaven acompanyats d'un familiar o d'una persona de confiança, a més del cardenal Seán Patrick O'Malley, arquebisbe de Boston i president de la comissió creada pel Papa per a la protecció dels menors, i l'arquebisbe de Filadèlfia, Charles Chaput. També hi van ser presents el bisbe Michael J. Fitz?gerald, responsable de protecció de menors a la diòcesi de Filadèlfia.

El pontífex "va manifestar que comparteix el seu sofriment, el seu dolor i vergonya per les ferides que els van infligir membres del clergat o col·laboradors eclesials", recollia un comunicat emès pel Vaticà.