El Festival de Cinema de Girona promet una 27a edició en gran i ha anunciat per avui (20h) una gala inaugural als Cinemes Albèniz en la qual no faltarà de res. El glamur està garantit amb l'arribada dels artistes i organitzadors en luxosos turismes Mercedes i l'accés per una catifa vermella que connectarà la plaça de la Independència amb la sala. Entre les projeccions inaugurals destaquen Diògenes, el gos, de Mateu Ciurana, protagonitzada pel cantant Gerard Quintana, i Ángeles, de Pablo Pintor, interpretada per Martí Peraferrer.

Però això serà només l'aperitiu. El festival, que segons el seu ?director, Lluís Valentí, «és també motor econòmic», projectarà fins dissabte un total de 185 pel·lícules de 30 països diferents, totes elles subtitulades quan són en ?llengües no oficials a l'Estat espanyol.

El Festival s'estructurarà en catorze seccions oficials i les projeccions es podran veure també a la Casa de Cultura, la Fundació Valvi, el Centre Bonastruc ça Porta i el Centre Cultural la Mercè.

Les set seccions competitives del festival són les següents: Curtmetratges, Cinema de Creació i Animació, Documental, D.O. Girona Curt, D.O. Girona ?Documental, Web sèries i Videoclips.

En aquesta 27a edició, el festival vol fer especial èmfasi en el paper de Girona en la creació cinematogràfica a través de personatges il·lustres com Salvador Dalí, Xavier Cugat, Tomàs Mallol o José Maria Nunes, així com destacats professionals actual com Isaki Lacuesta o Jordi Vilches.

La tinenta d'alcalde i regidora adjunta a l'Alcaldia, Marta Madrenas, va manifestar ahir a la roda de premsa de presentació que el Festival de Cinema de Girona «no només procura tenir una qualitat excel·lent sinó que ens acompanya en el projecte de Girona com a capital cultural».

Per a la inauguració d'avui als Cinemes Albèniz, el dissenyador Xavier Amat ha creat una singular catifa vermella que amb paraules de Valentí, «connecta amb Girona Temps de Flors, un esdeveniment emblemàtic de la ciutat, i alhora reverbera elements artístics com l'escultura de Plensa de la plaça de Correus, visualment connectats a cent metres de distància i harmonitza naturalesa i ciutat, aportant elements ecològics per integrar-los a l'estètica urbana».

Inauguració amb glamur

La inauguració comptarà amb els directors dels curtmetratges que s'hi projectaran, com Pablo Pintor (Argentina), Adam Ethan Crow (Regne Unit), Vanessa Aab (Alemanya), Besa Pérez (Cuba), Stéphanie Carreras i Philippe Pujo (França) o Roy Ettinger (Israel), i d'àmbit nacional com Marcel Tomàs, Mateu Ciurana o Joan Frank Charansonnet, del qual es projectarà el teaser del film El pecat original i la reinserció.

El palmarès es donarà a conèixer en el decurs d'una gala dissabte (21h) al Centre Cultural La Mercè, amb els actors Francesc Puga i Candels Anton.