El centre tecnològic Eurecat ha liderat el projecte europeu "ChefMySelf", que ha desenvolupat un sistema de cuina intel·ligent que personalitza i automatitza la preparació de les dietes, especialment pensat perquè les persones grans mantinguin hàbits saludables d'alimentació. Segons ha informat Eurecat, el robot proporciona eines per programar els àpats setmanals i recomana menús en funció de l'estat de cada usuari i de si pateix algun tipus de malaltia. A més, d'acord amb la programació setmanal, el robot és capaç de generar la llista de la compra i la reflecteix sobre el dispositiu mòbil de l'usuari.

El sistema, que s'està provant ja amb usuaris, ha estat nominat al millor projecte del Programa Conjunt AAL (The Active and Assistive Living), que des de l'any 2008 finança iniciatives d'associació público-privada en l'àmbit de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) per a l'envelliment actiu i saludable.

La màquina també inclou funcionalitats que permeten comptar el consum diari de calories, vitamines i minerals perquè l'usuari controli la seva alimentació, i també ofereix serveis per publicar i comentar noves receptes produïdes pels mateixos usuaris, als quals permet interactuar amb l'enviament de missatges.

Segons van explicar ahir els creadors del robot intel·ligent, "l'objectiu és estimular les persones grans perquè cuinin adequadament a casa seva, proporcionant-los bons hàbits nutricionals, ajudant-les a configurar una dieta saludable i a realitzar les compres apropiades d'aliments i begudes potenciant la seva socialització".

"ChefMySelf", en el desenvolupament de la qual han participat set empreses de cinc països, té tres components principals: el robot d'aliments, les interfícies d'usuari i els serveis Cloud, i la interacció de tot el conjunt es basa en tecnologia segura, oberta i estandarditzada, accessible mitjançant la televisió o dispositius mòbils, per facilitar als seus usuaris el maneig

Tot i que el projecte està pensat inicialment per ajudar a la gent gran, en un futur es podrien desenvolupar models amb aplicacions diverses, com per exemple ajudar a complir una dieta per perdre pes o deixar addicions com el tabac.