Aplec de Sant Grau i Fira de l'Aigua

Andorra la Vella acollirà el concert final del concurs La Sardana de l'Any, que tindrà compositors com Jordi Paulí i Joan Jordi Beumala, els més escoltats del 2014

05.10.2015 | 07:30
Aplec de Sant Grau i Fira de l'Aigua

Caldes de Malavella, fidel a la seva tradició, organitza per demà dissabte, l'Aplec de Sant Grau. una ermita enclavada al centre de la població, on hi havia hagut el castell de Caldes, just al costat de les termes romanes, si bé en certesa la seva primera ubicació és desconeguda, malgrat que ja es troba esmentada en el segle XI.
Per la celebració de la diada es compta, a més d'altres actes, amb una audició de sardanes, a les 7 de la tarda amb la col·laboració musical de la cobla Foment del Montgrí.
També cal parlar del poble de Caldes per la Fira de l'aigua que és la Fira per excel·lència del municipi. Tot i que l'aigua és un element eteri amb poca prestació als sentits, l'organització de la Fira de l'aigua aconsegueix obtenir una fira absolutament sorprenen i, alhora, divertida i plena de conscienciació vers aquest element tan preuat.
Durant tot el dia es duran a terme un seguit d'activitats als diferents espais que conformen la Fira i es complementen amb una Fira d'artesania i Entitats, informa l'ajuntament de Caldes. Al migdia, a les 12 hi haurà una audició de sardanes a cura de la cobla Contemporània.

aplec de malgrat
Un dels aplecs importants que se celebra aquesta tardor és el de Malgrat de Mar, que aquest any arriba a la seva 41è. edició. El dissabte, dia 3, hi ha la revetlla de l'Aplec, amb un concert, a les 9 del vespre al Centre Cultural, amb la participació musical de la cobla Jovenívola de Sabadell i el rapsode, Valentí Maymó. El diumenge dia 4 , l'Aplec al parc Francesc Macià, amb les cobles: Ciutat de Girona, La Principal del Llobregat i Jovenívola de Sabadell. Les ballades el matí a partir de 2/4 d'11 i a la tarda a ? de 4. L'entrada és gratuïta i com sigui que el parc queda una mica allunyat de la població hi haurà un servei d'autobusos fins al recinte, també hi haurà un dinar de germanor.

cassà de la selva
Per aquest proper diumenge, dia 3, Cassà viurà una jornada eminentment sardanista. per al matí està programat un Concurs de Colles Sardanistes, que correspon a la XXXII edició, el lloc, el passeig Vilaret, amb la col·laboració de la cobla La Flama de Farners. A la tarda a 2/4 de 5, la denominada Diada Tardoral amb una doble audició per les cobles: La Flama de Farners i La Principal de Cassà, en el decurs de la mateixa hi haurà una botifarrada amb vi, a preus molt mòdics.

la sardana de l'any
S'ha encetat una nova edició del concurs La Sardana de l'Any. En aquesta ocasió el concert final se celebrarà a Andorra la Vella, el dissabte, 7 de maig de 2016. Aquest any hi ha algunes novetats referents a les altres convocatòries. Tos els autors podran presentar un màxim de dues sardanes, però els integrants del Top (autors més interpretats durant el 2014) podran triar quina sardana prefereixen que ja anirà directament a les eliminatòries sense passar pel Comitè Seleccionador,
Els Top o caps de sèrie i, per tant, les més escoltats el 2014 foren: Jordi Paulí (165), Joan Jordi Beumala (163),Carles Santiago (151), Enric Ortí (141), Jordi Leon (128), Josep Col Ferrando (110), René Picamal (105), Joan Làzaro (98), Jordi Molina (90), Josep Cassú (84), Pitu Chamorro (79), Jesús Ventura (63), Dani Gasulla (57), Marcel Artiaga (53), Lluís Alcalà (52). L'altra sardana sí que s'haurà de presentar al Comitè, aquesta normativa només és aplicable al premi popular. Més informació a la Confederació Sardanista de Catalunya. C. Montsec, 20- 08030 Barcelona, tel. 93 319 76 37. info@sardanista.cat.

ha mort el compositor ?manuel oltra
El passat dia 25, morí, a Barcelona, el compositor Manuel Oltra Ferrer. Havia nascut a València, el 1922 i aquest mateix any la seva família es traslladà a Barcelona, on ha romàs tota la vida.
Començà els seus estudis musicals amb el mestre Font Sabaté (1936), més endavant amb Joaquim Zamacois, i Eduard Toldrà. Fou director de la C.E. de Terrassa i de la Institució Folklòrica Montserrat, de Barcelona. Col·laborà intensament amb l'Esbart Montseny i l'Orfeó Gracienc. La seva tasca més important la desenvolupà com a catedràtic d'harmonia, contrapunt, fuga i formes musicals del Conservatori Superior de Música de Barcelona (1959-1987), entitat de la qual també fou sotsdirector ( 1973-1981).
Persona seriosa, amable i responsable, ha deixat una varietat de música dels més diferents gèneres, amb obres com: Sonatina flauta i piano, Psalmus brevis per a cor i orquestra, diversos poemes musicats per a coral i lieder amb textos de Pere Quart, García Lorca, Rafael Alberti...
És autor de més d'una trentena de sardanes, entre les quals destaquem: Campanetes, que fou la primera, escrita el 1944, seguiren: La noia i la finestra, Arborada, Migjorn, Ambigua, Lleidatana, Commemorativa, De mati, de matinet, Present de noces, La quinzena, Nocturnal, La nina i el gegant, Montjoliu, Saó... Hem de constatar que aquestes sardanes són molt poc interpretades ni en ballades ni en concerts i és una llàstima, car tenen una qualitat musical ben remarcable.
També compongué dues sardanes corals: Pregària i El campanar de Lleida.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema