Temporada Alta programa aquest any 66 propostes d'autoria catalana i manté la seva apostes per la promoció de joves dramaturgs, va indicar ahir el director de festival, Salvador Sunyer, que va recordar que el festival té una àmplia programació internacional, cosa "totalment compatible" amb la potenciació de talent català.

Una dels primeres propostes d'autoria catalana que es presenten és Plató ha mort, de Manel Dueso, una revisió del text que va guanyar el Premi de la Crítica de 1996 i el missatge desenganyat del qual resulta molt adequat per als nostres dies, segons l'autor.

Dueso, que a més d'actor i director és pedagog i dramaturg, ha muntat l'obra de manera que l'espectador té la sensació d'estar en un bar autèntic, al costat dels personatges: un client i un cambrer.

Altres produccions catalanes són Patetisme Il·lustrat, de Carles Santos, Andrei Rublev (Una panicografia), de Societat Doctor Alonso, Conillet, a partir d'un text de Marta Galán i adaptada per Marc Martínez, La Banda de la fi del món, de Loscorderos.sc i Miss Q, L'empestat, de Jordi Oriol i Xavier Albertí, i Filla del seu pare. Versió lliure d'Hedda Gabler, d'Aleix Aguilà amb direcció de Pau Miró, entre d'altres.

També Temporada Alta programa joves creadors, com és el cas del Comte de Torrefiel, Lali Ayguadé, Albert Prat, Llàtzer Garcia, Aleix Aguilà, Les Antonietes o Animal Religion.

Per enfortir l'autoria catalana, Temporada Alta no només programa creadors catalans de manera transversal al llarg del festival, també organitza trobades entre dramaturgs, amb a II Setmana de la Dramatúrgia, el V Torneig de Dramatúrgia o la segona edició de Llibràlegs.

Coordinada per Jordi Casanovas, la Setmana de la Dramatúrgia reunirà a Girona un bon nombre de dramaturgs, que aquest any abordaran el tema de les biografies teatrals, mentre que Llibràlegs portarà el teatre a les biblioteques.

El Torneig de Dramatúrgia Catalana, que aquest any arriba a la seva cinquena edició, enfronta anualment dramaturgs, que presenten els seus textos davant un públic que és l'encarregat de determinar qui serà el vencedor.

En la present edició participaran Aleix Aguilà, Gemma Brió, Clàudia Cedó, Alberto Ramos, Cristina Genebat, Ramon Madaula, Sergi Pompermayer i Estel Solé.

Dins de la Setmana de la Dramatúrgia també hi haurà lectures de textos, com El bon pare, de David Plana, i Pujol president (primera part), de Jordi Casanovas.

Els espectacles An old Monk, de Josse De Pauw, i El matrimoni de Maria Braun, de Thomas Ostermeier, també formen part d'aquesta setmana.