Una fortor de perfum de cera va emanar ahir del Barri Vell de Girona, però no perquè les esglésies haguessin obert les portes, sinó perquè la companyia Carabosse, amb l'ajuda dels Diables de l'Onyar, va encendre els milers d'espelmes de la Cerimònia del Foc, l'espectacle inaugural del festival Temporada Alta, que avui, dissabte, es repetirà puntualment entre les 20:30 i les 23:30 hores.

Una multitud de gent de totes les edats va abarrotar els carrers des de la plaça de Sant Feliu fins als Jardins dels Alemanys, passant per l'escalinata de la Catedral, per contemplar la coneguda silueta de la ciutat monumental, aquesta vegada amb la perspectiva inèdita de la llum titil·lant de milers de petites flames en la nit.

"Això ho faran cada any?", demanava un visitant, apuntant la idea de crear una mena de "Girona Temps de Flames", ja que el recorregut és el mateix de "Girona Temps de Flors", i el públic fa adopta la mateix actitud en els dos casos: passejar embadocat.

A banda de les dificultats de l'encesa a la llera de l'Onyar, on un fort corrent d'aire va impedir que cremessin moltes de les espelmes, la resta del circuit va funcionar correctament i la ciutat de pedra es va tenyir d'una atmosfera semblant a la que devia tenir en temps medievals si la il·luminaven amb torxes.

L'apagada de l'enllumenat públic i la gentada que s'apretava pel laberint de la Girona antiga va propiciar algunes caigudes de persones que no eren a temps de veure les pilones o altres obstacles amagats per la foscor, però, a l'hora de tancar aquesta crònica, l'ambulància que hi havia aparcada a la plaça de Sant Domènec no havia hagut de prestar cap servei.

Els punts més impactants del recorregut són precisament els tres esmentats: la plaça de Sant Fèlix, a la part baixa, l'escalinata de la Cateldral, al mig, i els Jardins dels Alemanys. En els dos darrers sonava una música hipnòtica que acabava de convertir en mística i levitatòria l'experiència. A la resta del recorregut es feia el silenci, fet aprofitat per alguns grills per fer-se escoltar de valent.

Elementals testos van servir de contenidor de la cera líquida que cremava a través d'un ble, però també bombetes buides i materials amb altres formes van ser aprofitats per prendre-hi foc.