El monestir de Poblet acull avui i demà el congrés de Laïcat XXI, entitat que acull els laics i laiques de l'Església catòlica a Catalunya. La trobada seguirà tres eixos principals: el paper dels laics en l'Església, els cristians en el món i l'espiritualitat laïcal.

Segons els organitzadors, l'objectiu és "fomentar una xarxa que, des de la reflexió, ajudi a impulsar un laïcat madur, compromès i transformador" que faci sentir la seva veu dins de l'Església i sigui testimoni de compromís cristià. La voluntat, més enllà del Congrés, és aconseguir que els laics participin cada cop més com a cristians de parròquies, moviments, famílies, escoles, barris o qualsevol altre àmbit. Així doncs, consideren que el Congrés d'aquest cap de setmana pot ser una bona manera de donar-se més a conèixer.

Els membres de Laïcat XXI pensen que, coincidint amb el 50è aniversari del Concili Vaticà II, aquest és un bon moment per debatre el paper del laïcat. I no només perquè faltin capellans, sinó perquè subratllen que els laics també formen part de l'Església i per tant han d'assumir les responsabilitats que els pertoquen, tal com han fet a través de Càritas, la catequesi o els cants a la litúrgia.