Què significa l'expressió "prioritats pastorals"?

Anomeno prioritats o accents un seguit de propostes d'accions o activitats que cal que siguin estudiades i valorades per orientar, renovar i promoure la missió en les nostres parròquies, moviments...-també pensant en les comunitats religioses, escoles cristianes...- perquè cada parròquia, des de les més petites fins a les més grans, a partir de la seva situació actual, de la seva història i de les seves possibilitats, decideixi què cal accentuar durant aquest curs 2015-2016.

Per què unes prioritats pastorals?

La missió permanent de l'Església -ja ho sabem- és anunciar l'Evangeli de Jesucrist, ensenyar i educar per viure la vida cristiana, celebrar la fe amb els sagraments, donar-ne testimoni estimant i servint les persones des de la pròpia vida, en les responsabilitats que tenim i mitjançant les institucions que concreten la caritat i el servei, especialment als mes necessitats.

Però vivim un temps que no només és una època de canvis, sinó un canvi d'època que és invitació a donar resposta als nous reptes que se'ns plantegen. No per plegar veles, sinó per oferir la proposta de Jesús amb convenciment, joia, coherència... com la millor per a la vida, tal com repetidament insisteix el papa Francesc.

Com s'han elaborat i decidit aquestes prioritats?

Ens podem preguntar per què s'han escollit unes prioritats i no d'altres. És a dir, com s'han elaborat. No són el resultat d'un treball de despatx, ni de creació d'"uns entesos", sinó que s'han recollit els reptes pastorals i, per això, les prioritats suggerides pel Consell presbiteral, pel Consell pastoral diocesà, pel Col·legi d'Arxiprestes de la diòcesi, per les delegacions episcopals, els documents del papa Francesc, les prioritats d'altres cursos i les reflexions, quasi setmanals, del Consell episcopal.

Les prioritats no són resultat d'un laboratori, sinó que parteixen de les necessitats i urgències que ens planteja la mateixa vida de les parròquies, les institucions i les persones. [...] (Extret del full Parroquial d'aquesta setmana).