El director de cinema alemany Wim Wenders (autor de títols com París, TexasEl cel sobre Berlín), l'escultor israelià Dani Karavan, autor del memorial de Walter Benjamin Passatges a Portbou, així com la néta de Walter Benjamin, Chantal Benjamin, assistiran a l'ofrena floral que tindrà lloc demà, al Cementiri de Portbou, a les 12 del migdia.

La figura de Walter Benjamin, un dels filòsofs més eminents del segle XX, serà objecte d'homenatge aquest cap de setmana a Portbou, amb motiu del 75è aniversari de la seva tràgica mort a la vila fronterera.

A l'ofrena floral de diumenge es descobrirà una placa commemorativa que mostrarà l'última carta que Walter Benjamin va escriure a Henny Gurland i a Theodor W. Adorno abans de la seva mort.

Prèviament a la cerimònia oficial, els participants faran una visita guiada per l'antic ajuntament, on se'ls explicarà el projecte de convertir aquest edifici en un futur centre d'estudis sobre Walter Benjamin i drets humans, la Casa Walter Benjamin, dissenyada per Norman Foster i Dani Karavan fa uns anys. L'acte es considera una oportunitat per recuperar aquest projecte. La cerimònia finalitzarà amb un concert d'arpa i la lectura de textos del filòsof.

Els actes començaran de fet avui, dissabte, quan Wim Wenders (que s'ha inspirat sovint en les idees de Benjamin en els mitjans de comunicació, la fotografia, la història, la cultura, l'art i l'arquitectura), contribuirà a l'homenatge amb un col·loqui amb Dani Karavan sobre la influència de les teories del filòsof en les obres dels dos artistes.

El debat començarà a les 18.30h i serà moderat per Pilar Parcerisas, crítica d'art i presidenta de l'Associació Passatges de Cultura Contemporània. A continuació tindrà lloc una projecció de fragments de pel·lícules de Wenders sota el títol The Act of Seeing, que serà comentada pel seu director i es debatrà amb el públic assistent. Aquest acte especial tindrà lloc a la sala La Congesta.

D'altra banda, la institució Diplocat, juntament amb la Universitat de Girona, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Alemanya, ha organitzat per a la setmana vinent un altre acte commemoratiu sobre Walter Benjamin a l'Acadèmia de les Arts de Berlín.