Josep Brugada demana deslligar la ciència dels temps polítics

El cardiòleg gironí va rebre a València un dels premis Jaume I i va parlar en nom
de la resta de guardonats

05.10.2015 | 07:30
Josep Brugada, durant el discurs.

El premi Jaume I en Medicina Clínica que va recollir divendres a València el doctor Josep Brugada li va servir al prestigiós cardiòleg banyolí per fer una defensa aferrissada de la ciència, deslligant-la dels cicles polítics. Brugada, que va parlar en nom de tots els premiats, va cridar a "deslligar la ciència dels temps polítics marcats per les eleccions i les legislatures". Perquè això sigui possible va sol·licitar "un gran pacte per la ciència" que permeti engegar l'Agència Estatal de Recerca que sol·licita des de fa anys la comunitat científica.
Una agència que, va continuar, distribueixi els recursos sobre la base dels criteris "als quals estem acostumats els investigadors: els mèrits, la qualitat, la creativitat i la productivitat". "És urgent que es retorni als professionals que es dediquen a la recerca la motivació, l'esperança en el futur i el suport institucional", va apuntar.
Aquest gran pacte, segons el parer de Brugada, també ha d'incloure "un pla nacional de recuperació de talent". "En els últims cinc o sis anys les retallades han convertit la recerca espanyola en un desert i la gent brillant ha marxat a l'estranger", va explicar. Si Espanya no és capaç de recuperar els "cervells" exiliats per la crisi adverteix que "haurem perdut tota una ?generació de talents i podem pagar les conseqüències durant dècades".
En l'acte, que va ser presidit pel rei Felip, es van lluirar també guardons a l'Associació Espanyola contra el Càncer, el doctor Luis Liz-Marzal, en Recerca Bàsica; Juan José Dolado, en Economia; Josep Peñuelas en Protecció al Medi ambient; Pablo Artal, en Noves Tecnologies, i Óscar Landeta, en la categoria d'Emprenedor. El rei va destacar que "a Espanya, com a país modern i avançat hem de donar suport i impulsar l'activitat investigadora contribuint a la seva causa, que és la causa del progrés".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema