Un equip d'arqueòlegs ha reprès avui les excavacions que des de fa més de 20 anys es porten a terme al jaciment ibèric de Mas Castellar a Pontós (Alt Empordà). Ho han fet en un enclavament grec que s'ha localitzat dins del territori indígena empordanès, on està previst que els arqueòlegs treballin fins al pròxim 24 d'octubre.

Des que es van iniciar les excavacions l'any 1991, els experts han documentat cinc fases d'ocupació corresponents a cinc poblacions diferents que daten de l'època ibèrica, iniciada de finals del segle VII aC fins a principis del segle II aC. En les darreres campanyes realitzades s'hi va localitzar una ocupació que feia referència a un moment històric molt important entre les relacions comercials dels indígenes i la colònia grega d'Empúries, del segle V abans de Crist. Uns lligams que van repercutir en la vida urbana i camperola de l'Empordà, tant pel que fa a l'organització del territori com també en l'acumulació d'excedents agrícoles sense precedents.

Edifici singular

Prova d'això és que els arqueòlegs estan posant al descobert un edifici singular que es va detectar recentment al jaciment, d'uns 140 metres quadrats, i amb un patró completament diferent de la resta. Un edifici on, tal com s'explica des de Tribuna d'Arqueologia de la Generalitat de Catalunya, s'hi pot notar una forta influència mediterrània.

A més, també s'han trobat diversos materials de procedència grega, cartaginesa, púnica, del sud de França, Itàlia i de la península Ibèrica. Tal com expliquen els arqueòlegs, l'edifici que estan excavant va ser derruït per un incendi en un moment de conflictes interns i sobre seu es va construir un poblat fortificat. Un fet freqüent pel que fa als poblats que s'han descobert en aquesta zona.

El poblat però, no va durar molt. A principi del segle IV aC, les bones relacions comercials entre les diverses poblacions van tornar a créixer al territori empordanès. Finalment, el poblat va ser abandonat a principis del segle II aC. Cal destacar que les noves troballes localitzades al jaciment de Mas Castellar de Pontós seran objecte d'una de les xerrades del proper cicle de la Tribuna Arqueologia del 2015-2016. Aquests treballs estan finançats per la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i també compten amb el suport logístic de l'Ajuntament de Pontós.