olèmica a Figueres per una de les accions incloses al 7è festival de cultura contemporània Ingràvid. El focus de divergència és el muntatge 'Ideologies oscil·latòries', que gira al voltant d'un cotxe decorat amb adhesius franquistes. El vehicle s'havia de veure a la Rambla divendres, on hi faria voltes cada dues hores. L'Ajuntament de Figueres, però, ha prohibit al festival dur a terme l'acció. Des de l'Ingràvid acusen el consistori de "censura" i asseguren que el muntatge, tot i que pugui ser incòmode, vol fer reflexionar sobre tot allò que va suposar el franquisme "i qüestionar la vigència actual d'aquesta ideologia". L'Ajuntament, per la seva banda, assegura que ha actuat "en base al sentit comú".

Teaser del projecte censurat

Ideologies oscil·latòries from ingravid on Vimeo

La peça 'Ideologies oscil·latòries', obra de Núria Güell i Levi Orta, s'havia de veure aquest divendres en el marc del 7è festival Ingràvid (centrat en la cultura contemporània). L'eix del muntatge és un antic Fiat Uno decorat amb adhesius franquistes i feixistes. Gran part del capó, per exemple, l'ocupa una bandera espanyola amb el símbol de l'àliga, l'enclusa i les fletxes. I a la part posterior, entre d'altres, hi ha una imatge del dictador.

El cotxe havia de circular per la Rambla de Figueres, on hi donaria un parell de voltes cada dues hores. L'objectiu del muntatge, asseguren des de l'Ingràvid, era el de "suscitar la reflexió, l'esperit crític i la memòria històrica". No només per remoure consciències sobre tot allò que van significar els anys foscos del franquisme, amb repressió i censura, sinó també per "qüestionar la vigència actual d'aquesta ideologia".

El cotxe decorat amb adhesius franquistes, però, no es veurà. L'Ajuntament de Figueres ha prohibit el muntatge, una decisió que ha encès tant l'organització com els mateixos artistes. Des del festival Ingràvid asseguren que, tot i que el muntatge "pugui semblar incòmode", s'emmarca dins un dels valors que té l'art: despertar el pensament crític.

Provocar controvèrsia

"Entre els nostres objectius hi ha provocar controvèrsies", indiquen des de l'organització de l'Ingràvid. I hi afegeixen: "No per cercar una polèmica gratuïta i ofensiva, sinó per despertar entre el públic possibilitats de pensament i visions diferents a les que ens venen donades per convencionalismes, creences o interessos partidistes".

El festival assegura que no té "cap altra sortida" que "acatar" la petició "expressa" de l'Ajuntament perquè el cotxe no circuli. Però també deixa clar que ho fa "enutjat", perquè la decisió municipal "impossibilita una de les raons de ser de la creació artística i el pensament: generar preguntes per traslladar a la ciutadania coneixement i esperit crític".

"Decisions autoritàries sense espai per al diàleg"

A més de l'organització, els mateixos artistes també han enviat una carta a l'Ajuntament de Figueres. A l'escrit, tant Núria Güell com Levi Orta es mostren molt crítics, i especialment durs, amb la decisió municipal.

"El projecte 'Ideologies oscil·latòries' pretén repensar la presència actual de la ideologia franquista i actituds feixistes, que com un fantasma recorren constantment aquest país sense memòria", recull la missiva. "Només una dictadura pot negar al poble el seu dret a manifestar-se, i suposadament només en dictadura se censuraven les obres d'art amb voluntat crítica", hi afegeix el text, abans de carregar directament contra l'equip de govern figuerenc.

"Partint del benefici del dubte, volem creure que aquesta censura és a causa del vostre desconeixement en matèria artística", diuen els dos artistes, dirigint-se a l'alcaldessa i als regidors. I precisen, essent especialment crítics: "El que no és justificable és repetir les mateixes maneres de les que ens volem alliberat: decisions autoritàries sense espai per al diàleg, emmarcades en una concepció utilitària de l'art com a eina per fer política des de la institució en comptes d'entendre l'art com un mitjà per repensar críticament la política i a nosaltres mateixos com a societat".

"En base al sentit comú"

Per la seva banda, l'Ajuntament de Figueres nega rotundament les acusacions de censura que li llancen des del festival Ingràvid. El consistori assegura que "no s'ha pres cap decisió adreçada a censurar, limitar o restringir la llibertat de creació artística, sinó en base al sentit comú i a la responsabilitat dels actes que s'organitzen a la via pública".

L'equip de govern també subratlla que l'Ajuntament de Figueres "és el primer compromès amb la vitalització de l'art contemporani". I en aquest punt, recorda que el consistori és el patrocinador principal del festival Ingràvid, "sense que això entri en perjudici de les seves obligacions com a Administració".