L'escriptor Henning Mankell, creador de la popular sèrie de novel·les policíaques de l'inspector Kurt Wallander i considerat una icona literària sueca contemporània, va morir ahir als 67 anys.

El precursor del boom de la novel·la negra nòrdica, convertida en fenomen internacional els últims anys, va fundar l'editorial Leopard el 2001 amb l'editor Dan Israel, que va publicar des de llavors la seva obra.

Mankell (Estocolm, 1948) havia revelat al diari Göteborgs-Posten al gener de 2014 que li havien diagnosticat un càncer "greu" i que tenia un tumor al clatell i un altre al pulmó. Setmanes després va començar una sèrie de columnes sobre la seva lluita contra la malaltia, un "descens als inferns" que va quedar reflectit a Kvicksand (Sorres movedisses), obra en la qual intercala records amb pensaments sobre la mort, la por, l'esperança, les creences i la vida.

Va ser la predecessora del seu últim llibre publicat, Svenska gummistövlar (Botes sueques), encara sense traduir al català o al castellà i que és una continuació "lliure" d'una de les seves novel·les més estimades, Italienska skor (Sabates italianes, 2006).