El cap de la Unitat de VIH de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, Bonaventura Clotet, va anunciar ahir que l'any que ve es començarà a subministrar humans una vacuna terapèutica que desperta la resposta a aquest virus que tenen les persones que controlen per si mateixes la infecció. Clotet, també director de l'Institut d'Investigació de la Sida IrsiCaixa, va explicar els avenços en la investigació en la inauguració del curs acadèmic del grau de Medicina impartit de forma conjunta per les universitats Pompeu Fabra (UPF) i Autònoma de Barcelona (UAB).

El codirector del Programa HIVACAT per al desenvolupament de la vacuna contra la sida va explicar que la vacuna està donant molt bons resultats en animals i s'està treballant per "iniciar estudis amb persones infectades a final del primer semestre de l'any vinent". Bonaventura Clotet va situar el 2020 com horitzó per poder eradicar el VIH i curar la sida i el 2030 per acabar amb el creixement de l'epidèmia, que ja ha afectat a 72 milions de persones en el món.

L'investigador va destacar l'èxit del tractament retroviral que s'està donant i va destacar que, si no es comença quan es porta molt temps infectat i el sistema immunitari ja és molt feble, l'esperança de vida és "normal" i no es pot encomanar a ningú. El problema és que el tractament amaga el virus i aquest queda en fase latent, en que no expressa res i el sistema immunitari no ho detecta.

La curació amb mèdul·la

Sobre el trasplantament de medul·la òssia de persones resistents al VIH, el 2 % de la població mundial, amb el qual s'ha aconseguit ja una curació, Bonaventura Clotet va explicar que s'està practicant i molts més malalts es poden haver curat ja, però "és massa complex". Per això, el científic confia en la vacuna terapèutica que han dissenyat i que desperta una resposta com la que tenen les persones resistents al VIH".