"Cada setmana hem de fer riure la gent, i això no és fàcil". Amb aquestes paraules van explicar ahir a Girona tres representants de la revista satírica francesa Charlie Hebdo la dificultat de la seva feina, després que el passat mes de gener la redacció de la publicació a París patís un atemptat terrorista que es va cobrar la vida de dotze persones.

"Després de l'atemptat, l'equip de periodistes s'ha reconstituït per poder continuar defensant la llibertat d'expressió", van dir la periodista Agathe André, la directora de recursos humans Marika Bret i el dibuixant Willem, que van agrair el premi, un de tants que han rebut, perquè "encoratja a continuar treballant".

Els tres van arribar ahir a Girona envoltats per un equip de policia francesa. Precisament, el guanyador del Premi Liberpress 2015 no es va donar a conèixer fins l'últim moment per "estrictes mesures de seguretat", va explicar Carles McCragh, president de l'Associació Liberpress.

El jurat va destacar la trajectòria de la publicació, que ha usat "l'humor descarat, àcid, valent, picant, agut, atrevit i genial" per "burlar-se dels totalitarismes polítics i religiosos" i ha aconseguit convertir-se en "símbol de la llibertat d'expressió en el món de la premsa i la caricatura".

El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, va fer públic el guardonat poques hores abans de la gala de lliurament, celebrada a la nit a l'Auditori de la Devesa.

A principis d'any, dos homes ?armats amb kalàixnikov van entrar a la redacció de la revista a París i van disparar contra les persones que hi havia. El director de la publicació i 11 persones més van morir.

"Les víctimes no són només els periodistes, són també la policia i les víctimes que es van convertir en objectiu només per ser jueves", van dir els representants de Charlie Hebdo, en relació als policies i als jueus els dies següents a la matança de periodistes.

Tots els guardonats

Els Premis LiberPress van néixer l'any 1999 a Girona amb la idea de donar a conèixer i promocionar persones o iniciatives que vetllin per la cultura de la solidaritat.

A banda de Charlie Hebdo, hi va haver més guardonats. El LiberPress Catalunya 2015 va ser per a ACNUR. En el moment actual, el jurat considera que sobren els motius per premiar l'agència que treballa pels refugiats i desplaçats.

El premi de cinema va ser per a Javier de Lucas, per la seva feina en temes relacionats amb els drets humans i, sobretot, amb les polítiques migratòries, les minories, la ciutadania, el racisme i la xenofòbia.

El de cançó va recaure en la cantant Martirio, per la seva implicació en la música popular des d'una vessant propera al poble i a la gent obrera i humil. El director de Diari de Girona, Jordi Xargayó, va lliurar el guardó a l'artista.

El de camins va ser per a l'artista i escriptor francès Titouan Lamazou, en reconeixement "al seu llarguíssim compromís personal amb la promoció de les dones i en defensa dels seus drets".

Un altre escriptor guardonat va ser l'autor de novel·la negra Petros Márkaris. "Per la seva obra literària basada a denunciar, des d'un punt de vista progressista, valent, social i popular, les contradiccions econòmiques i culturals d'Europa", ressalta el jurat.

El premi a associació va ser per a la Fundació Rosa Oriol, capitanejada per Sor Lucía Caram. "Per la seva tasca solidària i humanitària i per aconseguir, amb l'esforç personal, implicar-hi la societat civil", segons el jurat.

El LiberPress memorial va rebre un doble reconeixement. Un és el memorial Sarajevo, recordant els atacs criminals de les tropes sèrbies que van bombardejar el mercat de Sarajevo dues vegades provocant nombrosos ferits. El segon és el memorial Srebrenica, en record de la massacre de 1995 durant la Guerra dels Balcans i als atacs on van morir entre 9.000 i 11.000 homes i adolescents.

El periodista Boban Minic, veu de Ràdio Sarajevo durant els bombardejos, resident a l'Escala, va recollir el guardó.

Finalment, el premi LiverdPress va recaure en la figura de Carlos Drews, el doctor en zoologia i ?director del programa d'espècies de World Worldlife Fund (WWF).