És notori que tots els aplecs tenen la seva importància, però volem destacar la personalitat i el bon fer dels amics de Tossa de Mar, que faran el seu aplec aquest cap de setmana, amb una varietat d'actes ben remarcables.

Enguany s'homenatjarà Antoni Mas Bou (Caldes de Malavella, 1945). Músic, compositor, fundador i director de diverses cobles-orquestres. L'acte d'homenatge es farà en el concert del dissabte a la nit.

A l'Aplec hi haurà 3 sardanes d'estrena: Tossa, encís de tardor, de Jaume Cristau; Companya en el meu camí, de Sígfrid Galbany (amb motiu de les seves noces d'or matrimonials) i Tónia, del propi Antoni Mas Bou.

També tindrem dues reestrenes: una sardana de Conrad Saló dels anys quaranta, mai enregistrada i que ningú ha tocat pràcticament des de la seva estrena (no es vol desvetllar el nom), i la sardana Camí d'anada, de Josep Cassú, que serà el director musical del Concert de Vigília amb La Principal del Llobregat.

El dissabte, doncs s'enceta l'Aplec, a 2/4 de 6 de la tarda, al passeig de Jacint Verdaguer, amb una audició de sardanes interpretada per la cobla La Principal del Llobregat, aquesta mateixa cobla oferirà un concert, a les 10 de la nit al cinema Montserrat, que serà presentat per Mercè Planas.

El diumenge, dia 11 i també al passeig Mn. Jacint Verdaguer hi actuaran les cobles: La Principal del Llobregat, Ciutat de Girona i La Flama de Farners, el matí a 2/4 d'11 i a la tarda a les 4. En el decurs del matí es celebrarà un Concurs de colles improvisades.

I com a cloenda, hi haurà també un concert el mateix diumenge, a 2/4 d'11 de la nit, amb l'orquestra Calidae, la recaptació d'aquests concert serà lliurada a l'associació benefica Tossa Solidària. El grup musical Calidae és format per nou jubilats provinents de varies orquestres de Catalunya, llurs actuacions són altruistes. Tot un cap de setmana amb un ample ventall de sardanes, amb estrenes, rememoracions i un homenatge, un Aplec complert.

nou disc de la principal de la bisbal i actuació al born de barcelona

La cobla La Principal de la Bisbal ha desenvolupat 2 projectes musicals rellevants: l'edició del disc del seu espectacle La Prima Cobla i la participació com a Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya a la commemoració de la Diada de l'onze de setembre d'enguany.

El disc La Prima Cobla recull la part musical d'aquest espectacle que ajunta la veu de la soprano Indira Ferrer-Morató, les versions al piano d'Antoni Mas i la cobla. Així, s'hi poden escoltar arranjaments de Mas i en Francesc Cassú de diverses obres. Algunes composicions són, per exemple, l'havanera i la seguidilla de l'òpera Carmen d'en Georges Bizet, La sardana de les monges d'Enric Morera i Àngel Guimerà, Boig per tu de Pep Sala, La bella cubana de José S. White o La vida és bella de Nicola Piovani.

El concert ha tingut molt bona acceptació durant aquest darrer any que s'ha representat a poblacions tan diferents com Riudellots de la Selva, Santa Coloma de Gramenet, Banyuls de la Marenda (Catalunya Nord), Llinars del Vallès o Gerri de la Sal. Fins i tot el programa Divendres de TV3 va comptar amb una actuació.

D'altra banda, La Principal de la Bisbal ha estat una de les protagonistes del concert del passat dimarts, 8 de setembre, per commemorar la Diada, titulat Seguem arran! Quinze himnes i una cançó eròtica. La participació ha estat com a Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya al concert del Born Centre Cultural, produït pel Grup Enderrock, L'Avenç i Clack, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Metalquímia.

El concert s'ha enregistrat en directe i tindrà properament una edició. Aquesta actuació s'ha basat en el treball de recerca del musicòleg Jaume Ayats sobre el fet que l'himne de Catalunya es basa en una cançó eròtica del s. XVIII. D'aquest llibre se'n va fer posteriorment un documental que es va poder veure per TV3 i encara se'n va organitzar una exposició, celebrada precisament al Born Centre Cultural.

marc timon, a amèrica

Aquest mes d'octubre el tible de Castelló d'Empúries, component de la cobla Sant Jordi-Ciuat de Barcelona, Marc Timon, deixa temporalment la formació per anar a Los Ángeles (EUA) a encetar una nova vida com a compositor. El seu lloc l'ocuparà Ivan Alcazo, tible i oboista provinent de la Cobla La Flama de Farners. Timon és un destacat instrumentista i compositor, amb un segell innovador.

jaume cristau, premiat

El músic i compositor Jaume Cristau ha estat premiat en el setè memorial Paco Candel, per la seva cantata: Si el món voleu canviar, escrita i dedicada a Paco Candel amb motiu del cinquantenari del seu llibre Els altres catalans.