El arqueòlegs del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), ajudats per primera vegada pel submarí Ictineu 3, han confirmat la presència d'una construcció naval ibèrica i una flota local. Ho han fet explorant el vaixell enfonsat al Port de la Selva, al jaciment de Cala Cativa, a pocs metres del de Cap de Vol, un derelicte de les mateixes característiques. És la primera campanya científica de l'Ictineu, amb el qual s'espera continuar la recerca arqueològica que permetrà documentar "tots els jaciments que puguem tenir dins la nostra costa" perquè té capacitat per arribar als 1.200 metres de fondària.

Fa més de cent anys, un pioner de l'arqueologia subaquàtica, Romualdo Alfaràs, va descobrir el vaixell. És del segle I aC. Mesura entre vuit i nou metres d'eslora i transportava un centenar d'àmfores amb vi. Més de cent anys després s'hi ha tornat, conscients que el lloc va ser espoliat al segle passat, i que únicament hi ha l'estructura. És el mateix tipus de construcció la de Cap de Vol, amb quilla plana que permet navegar per punts propers com aiguamolls o aigües obertes. El responsable del CASC, Gustau Vivar, ha explicat que "gràcies al jaciment i al de Cap de Vol que portem tres anys excavant, podem explicar que hi havia una tradició, una construcció naval pròpiament ibèrica". Pel director del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Josep Manel Rueda, és una informació "transcendental que es podia intuir però que per primera vegada la podem certificar". És un vaixell petit que podria pertànyer a una flota local catalana. Es troba a més de trenta metres i a més de vint metres el de Cap de Vol.

A Cala Cativa s'ha incorporat nova tecnologia en el món de l'arqueologia subaquàtica. Han treballat amb tauletes Ipads en caixes que permeten submergir-les, en una col·laboració amb el departament d'Antropologia de la University of Southern California, però l'aportació que obre més expectatives noves és l'Ictineu 3. És el novè submarí del món que pot baixar a més profunditat, remarca el seu responsable, Pere Forés. El treball a Cala Cativa permet conèixer les possibilitats i limitacions i establir els protocols de treball. Les proves amb l'Ictineu, amb arqueòlegs dins i fora del submarí, han permès comprovar que es pot acostar fins als 3o centímetres de les fràgils restes amb més de dos mil anys d'història sense risc de danyar-les, explica Vivar, i que és molt maniobrable i estable. Aquesta campanya ha estat una col·laboració i s'espera concretar la relació futura. El submarí permetrà explorar fons allunyats dels expoliadors i caçatresors, fins a arribar al límit dels fons de la costa catalana. Amb els equips autònoms es pot arribar fins al límit dels 50 metres. Ara es podrà treballar fora dels límits, allà on no poden arribar els expoliadors i fins al límit del fons de la costa catalana. "Podem trobar absolutament de tot", des de "vaixells enfonsats" fins a "jaciments paleolítics", remarca Vivar.