El MAC posa en marxa un nou projecte didàctic sobre la Girona medieval

La proposta que es porta de Sant Pere de Galligants està dirigida a professors i alumnes del primer cicle de secundària

12.10.2015 | 07:33

Gallicanti. Del burg al monestir, los afanys de Pere Romaní. Aquest és el títol del segon paquet didàctic que ofereix la seu del Museu d'Arqueologia de Catalunya a Girona que pretén que l'alumnat del primer cicle de secundària i el professorat puguin experimentar i aprofundir d'una manera innovadora i activa en la història de la ciutat i, concretament, en els inicis de la Girona medieval. El programa utilitza edificis singulars com el burg de Sant Pere i el monestir benedictí de Sant Pere Galligants on es realitzaran diferents tallers o itineraris que permetran tocar diverses disciplines com les ciències socials, ciències naturals, matemàtiques o tecnologia.
La singularitat es troba en què els alumnes i els professors podran treballar el patrimoni històric i cultural des de diverses perspectives i disciplines com les ciències socials, les matemàtiques, la cultura clàssica, la geografia, història, les ciències naturals, el llatí o la tecnologia. A més, els estudiants participants podran crear un conte a partir dels continguts apresos durant l'activitat i, al mateix temps, participaran en un concurs de contes escolars que es farà amb diferents centres de les comarques gironines.
L'objectiu és treballar la història de les ciutats medievals, prenent com a referent la capital gironina, i estudiant el burg de Sant Pere o el monestir benedictí de Sant Pere de Galligants. Les diverses activitats programades permeten que els estudiants puguin aprendre què és el treball de camp, desenvolupar-se en l'ús de les TIC, de l'autonomia personal, la presa de decisions i la posada en comú dels resultats.
Aquest projecte és fruit del treball conjunt d'un equip multidisciplinari format per membres del Centre de Recursos Pedagògics del Gironès, del Museu d'Arqueologia de Girona (MAC - Girona) i del monestir de Sant Pere de Galligants sota el paraigua del Pla de Formació de Zona del Gironès. Està dirigit als alumnes del primer cicle d'ESO però les activitats es poden programar també per a altres nivells.

El segon projecte educatiu
Aquest és el segon cop que el Museu d'Arqueologia tira endavant un projecte similar, el primer paquet didàctic va ser Gerunda Romana: La construcció d'una nova ciutat que es va presentar el setembre del 2013. Des del MAC-Girona assenyalen que es tracta d'una nova oportunitat per desenvolupar la creativitat i l'intel·lecte dels joves i, al mateix temps, és una forma de demostrar el paper important que juguen els equipaments culturals i patrimonials en una societat globalitzada.
"Posar el patrimoni a disposició de la gent és un cercle virtuós que fa que tothom pugui sumar-s'hi", explica el director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat, Joan Pluma. En aquest sentit, el director del Museu d'Arqueologia, Ramon Buxó, ha explicat que el primer paquet didàctic va rebre "un èxit important" que els ha fet tirar endavant aquest nou projecte. La presentació es va fer divendres al vespre, al Monestir de Sant Pere de Galligants.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema