Després de tres anys de gira amb la Cobla Sant Jordi i una quinzena de músics dalt de l'escenari, el cantautor solsoní Roger Mas entoma el repte de "despullar l'essència total de la cançó" i presentar un disc elaborat tan sols amb la seva veu i guitarra.

Per Mas, Irredempt (Satélite K) és un disc "com els d'abans, en què havies d'apujar el volum, perquè la diferència entre els moments que sona suau i fort són molt grans".

De fet, el cantautor ha gravat el seu novè disc en una habitació i d'una sola tirada, allunyant-se així dels "estàndards de gravació per afavorir la dinàmica, la sensibilitat i la interpretació".

El nou treball s'estrenarà el 16 d'octubre a la Fira Mediterrània de Manresa.

Segons el diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans Irredempt significa "No alliberat, dit especialment d'una província, d'una regió, etc., subjecta a una dominació estrangera, de la qual hom espera alliberar-la".

Tot i la casualitat amb el moment que viu Catalunya, Mas ha explicat en una entrevista que el títol del seu novè disc "no fa referència a cap situació política, sinó que defineix l'exercici d'essencialisme que he fet, de construir una història només amb veu i guitarra". Amb tot, el músic expressa somrient que "ja m'agrada que es pugui interpretar d'altres maneres, tot i que no sigui la intenció inicial".

El disc, llançat al mercat el 9 d'octubre, conté lletres menys críptiques i, segons l'autor, potser és el primer cop que pràcticament totes les cançons "es poden interpretar a la primera escolta".

El músic ha explicat que "això no vol dir que no hi hagi més interpretacions" però ha expressat que "si anem als discos de més al principi hi trobem lletres amb voluntat més críptica i de jugar més amb la poètica de les paraules" i, en canvi, a Irredempt les lletres "són més directes i jugo més amb la voluntat de dir una cosa que es pugui compartir de seguida".

Irredempt conté dotze temes, la majoria dels quals són de lletra i música pròpies. El públic també hi trobarà una versió del poema de Verdaguer Comte Arnau, així com també una cançó de bressol tradicional de Salvador de Bahía i un poema de Goethe del 1782, El rei dels verns. Aquesta darrera cançó, ha explicat Mas, ha estat "un dels reptes més complicats perquè amb la traducció era molt difícil mantenir la mètrica, la rima i un llenguatge senzill". "És la cançó de la qual estic més satisfet".

El nou disc de Roger Mas s'estrenarà el proper 16 d'octubre al teatre Kursaal de Manresa, emmarcat dins de la Fira Mediterrània de Manresa.

La gira tindrà menys dates de les habituals perquè l'escenografia que ha elaborat Lluís Danés per a l'ocasió "requereix d'una infraestructura" i "suprimirem els concerts més petits".

Nascut a Solsona el 1975, Roger Mas creu que "Catalunya és un país que existeix, però que no és reconegut i, per tant, la gent que vivim en aquest país tenim moltes ganes de fer coses i gaudir més de la llengua", ha expressat.