Publiquen el cens d'enterrats al Valle de los Caídos procedents de Catalunya

Entre 5.000 i 7.000 soldats procedien de Catalunya, segons les dades de Queralt Solé a la "Història de la República a Catalunya"

14.10.2015 | 07:31
Queralt Solé.

El cens de les persones enterrades al Valle de los Caídos procedents de Catalunya es publica per primera vegada en el tercer volum de la Història de la República a Catalunya, una obra en la qual han participat prop d'un centenar d'historiadors. L'autora de la investigació i de l'entrada sobre el Valle de los Caídos en el volum, Queralt Solé, va dir ahir que "és un tema viu i del qual historiogràficament es poden fer moltes coses".
Segons les investigacions de Solé, els enterrats procedents de Catalunya, no necessàriament catalans, són entre 5.000 i 7.000 sobre un total de 33.847 persones enterrades, la majoria soldats franquistes.
El primer any en què es van traslladar cossos al Valle de los Caídos va ser el 1958, quan van arribar les restes d'11.329 persones en camions militars, i l'últim trasllat del qual es té constància és de l'any 1983 procedent de Vilafranca del Penedès, una persona que havia estat alcalde de la localitat durant la Dictadura de Primo de Rivera. Dos anys abans, després del fallit cop d'estat del 23-F, es van traslladar 304 restes mortals al Valle de los Caídos. Recorda la historiadora, actualment a la Universitat de Cork (Irlanda), que "gran part de la documentació del Valle es conserva als arxius municipals", i de fet, a partir dels arxius del Valle, dipositats a l'Arxiu General de l'Administració d'Alcalá de Henares, Solé va anar rastrejant alguns ajuntaments.
A l'Ajuntament de Batea, va trobar una caixa amb tota la documentació (més de mil) amb petites fitxes dels exhumats des dels cementiris militars provisionals que estaven escampats pel front.
Queralt Solé subratlla que "al Valle de los Caídos només podien ser traslladats espanyols i catòlics, per això no van ser enterrats ni brigadistes ni la 'guàrdia mora' integrada per soldats marroquins, aquests últims enterrats a Catalunya en cementiris per a musulmans de Prades i Manresa", ha dit la investigadora.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema