Quan els investigadors del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona van prendre consciència de la bellesa dels paisatges microscòpics que veuen en el curs de les seves investigacions, van pensar que entre mans tenien un caramel que els ajudaria a comunicar a la societat quina és la seva feina quotidiana.

Després d'un elaborat procés de treball en equip, va néxier l'exposició Tree of Life. La complexitat de la vida: de la cèl·lula a l'organisme viu, que aplega sorprenents imatges científiques amb una mirada artística.

L'exposició ha quedat inaugurada a l'Espai Santa Caterina, de l'edifici de la Generalitat a Girona, on es podrà visitar fins al 14 de novembre, després d'haver-se vist al Palau Robert de Barcelona.

Dos integrants de l'equip del Centre de Regulació Genòmica, Juanjo Fraire, investigador postdoctoral, i Laia Cendrós, responsable de premsa, van explicar ahir als periodistes que la missió del centre per al qual treballen és "intentar comprendre la complexitat de la vida des d'una cèl·lula fina a un organisme complet".

"L'exposició vol explicar aquesta mirada a embrions de mosca o de ratolí, a cèl·lules mare i al paper que tenen els gens en tot això".

Cures per als humans

Els científics del Centre de Regulació Genòmica porten a terme investigacions sobre el genoma i la seva relació amb malalties comunes, com el càncer o malalties d'origen genètic. Pretenen trobar solucions als problemes que sorgeixen als humans, descobrir cures per a les malalties o millorar la qualitat de vida de les persones.

Les fotografies ampliades dels organismes miscroscòpics, amb la seva vivacitat cromàtica, però alhora amb formes inquietants, tenen un poder magnètic captivador que acosta l'espectador a la feina científica de l'equip d'aproximadament 400 investigadors que treballen al Centre de Regulació Genòmica, una institució que depèn del Departament d'Edonomia i Coneixement, el Departament de Salut i el Ministeri d'Economia i Competivitat.

El Centre de Regulació Genòmica s'ha fet càrrec del comissariat de la mostra, mentre que de la producció n'ha tingut cura la Fundació Banc Sabadell.

La iniciativa compta també amb finançament de l'esmentat ministeri, en el marc del programa Centre d'Excel·lència Severo Ochoa 2013-2017.