L'«Homo sapiens» hauria arribat a Àsia molt abans del que es creia

La troballa de 47 dents al sud de la Xina prova que va passar pel continent asiàtic fa almenys 80.000 anys

16.10.2015 | 07:32
Representació de l´"Homo sapiens".

Un equip internacional de científics, amb participació espanyola, ha trobat 47 dents en una cova al sud de la Xina que constaten que els humans moderns (Homo sapiens) estaven presents a la regió fa almenys 80.000 anys, "considerablement abans" del que que s'havia sospitat fins ara. Els resultats de treball s'han publicat a la revista Nature, en un article que aporta noves dades sobre la dispersió dels humans moderns a Àsia i l'entrada posterior a Europa.

La troballa de les 47 dents "típicament d'Homo sapiens" es va produir a la cova de Daoxian Fuyan (sud de la Xina), explica una de les signants d'aquest treball, María Martinón-Torres, de la University College de Londres i del Centre Nacional d'Investigació sobre l'Evolució Humana (CENIEH, a Burgos). Els investigadors del centre han datat les dents en un mínim de 80.000 anys i un màxim de 120.000 anys. Això significa que els humans moderns arribats de l'Àfrica van ser capaços de dispersar-se per l'Àsia entre 30.000 i 70.000 anys abans del que fins ara es creia.

Segons Martinón-Torres, aquesta investigació posa de manifest que a l'Homo sapiens li va ser més fàcil aconseguir establir-se al continent asiàtic i no tant Europa: l'home modern va estar a les portes d'Europa però no va ser capaç de creuar la frontera fins fa uns 40 / 50.000 anys.
Les dents, segons Martinón-Torres, van ser trobades en una capa de sediments barrejats amb restes de diversos animals ja extints i típics de la primera meitat del Plistocè Superior, un grup de fòssils amb un període geològic d'entre fa 120.000 i 80.000 anys. Això va servir de pista per als investigadors i d'objecte d'anàlisi, a més d'una estalagmita.

I és que els científics van trobar la capa en la qual van aparèixer els fòssils completament segellada per un espeleotema continu, una mena de "làpida" que funciona de coberta i segell. A sobre d'aquest espeleotema hi havia crescut una estalagmita, que aquest treball data en 80.000 anys, "el que significa que tot el que està per sota ha de ser més antic per força, ja que l'estalagmita va ser l'últim en formar-se", segons Martinón-Torres.

Ara caldrà investigar tenint en compte un altre tipus d'evidències, com la genètica, quin ha estat el destí de les poblacions com la trobada a la Xina, segons aquesta investigadora.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema