"El president", una coproducció del TNC, El Canal i Temporada Alta, amb quatre nominacions, es troba entre les produccions amb més nominacions als XI Premis Butaca de Teatre de Catalunya. La coproducció de marcat accent gironí és dels favorits en uns guardons que s'atorguen per votació popular i que es lliuraran el 23 de novembre des del Teatre Principal de Barcelona. El Rei Lear" amb vuit nominacions, El curiós incident del gos a mitja nit també amb vuit, L'art de la comèdia amb sis i "Una giornata particolare" amb cinc són els espectacles que lideren les nominacions. Quant als espectacles musicals, destaquen "Mares i filles", "A la burgesa" i "El Petit Príncep", amb tres nominacions cadascuna. L'antiga Fàbrica Damm va acollir dimarts al vespre la festa de nominats, on no hi van faltar els protagonistes dels muntatges més nominats.

El president, un clàssic de Thomas Bernhard amb direcció de Carme Portaceli i protagonitzat per Francesc Orella i Rosa Renom, es va estrenar fa un any a El Canal, dins del festival Temporada Alta. Al voltant del matrimoni de president i presidenta, és una tragicomèdia del poder, les ridiculeses i petites misèries de les altes esferes de la política quan no és autocrítica i s'aïlla a la seva bombolla.

Narcotràfic a Temporada Alta

Precisament dins de Temporada Alta però d'aquest any, arriba "Está escrita en sus campos", sobre el narcotràfic a Mèxic. L'obra és de la companyia Lagartijas tiradas al sol, a través de la història del Tigre, un raper i petit traficant que serveix al seu director i actor, Francisco Barreiro, per denunciar el paper de les drogues allà.

L'obra, que s'estrena demà a Girona, està concebuda com un assaig escènic, arriscat i trencador, "i com un espectacle fosc", segons va explicar ahir Barreiro, qui va assenyalar que la història del narcotràfic mexicà és també la història sobre les polítiques prohibicionistes.

Barreiro va explicar que l'obra neix de la preocupació per la situació que travessa el país i el creixement de la violència sorgida "per la guerra contra el narcotràfic del president Felipe Calderón, que va ser com una manera de legitimar el seu govern, i que ha generat una gran violència".

Amb un muntatge molt visual, l'escenari s'omple amb un mapa de Mèxic que es va alimentant amb informació de territoris, càrtels, rutes del tràfic i de tota mena per tenir una referència visual. També hi ha entrevistes a narcotraficants, al propi El Tigre, i a periodistes que parlen sobre el ?narco, encara que tots menys Barreiro surten amb la cara tapada.

Va recordar que en les últimes dècades el fenomen del narcotràfic mexicà ha canviat radicalment perquè les substàncies s'han diversificat, el consum ha augmentat, la violència s'ha tornat més crua i les organitzacions s'han professionalitzat més. L'obra fa també un paral·lelisme entre les primeres lleis prohibicionistes dels EUA de fa un segle i com es tracten les drogues com un problema de seguretat per tot el negoci que hi ha darrere i que ha generat tanta violència.