La dama de la novel·la negra Alicia Giménez Bartlett guanya el Premi Planeta

El guionista i director de cinema Daniel Sánchez Arévalo queda finalista amb una obra sobre secrets familiars

17.10.2015 | 07:12
Alicia Giménez Bartlett i Daniel Sánchez Arévalo, satisfets amb el seu reconeixement.

L'escriptora Alicia Giménez Bartlett (Almansa, 1951) va guanyar el Premi Planeta 2015 amb la novel·la Hombres desnudos. L'escriptora, creadora de la saga protagonitzada per la inspectora de policia Petra Delicado, es va fer amb el guardó més ben dotat de les lletres espanyoles, premiat amb 601.000 euros, i amplia així el seu elenc de reconeixements, entre els quals destaca el Premi Nadal 2011 i el darrer Pepe Carvalho. El finalista d'aquest any va ser el guionista i director de cinema Daniel Sánchez Arévalo (Madrid, 1970) amb l'obra La isla de Alice. El LXIV Premi Planeta ha estat el primer lliurat després de la mort de José Manuel Lara Bosch.

L'obra d'Alicia Giménez Bartlett, presentat sota el pseudònim de Toni Farga i el títol provisional Nubes de tormenta, narra la història de Xavier, un professor de literatura a l'atur, i la Irene, una empresària abandonada pel seu marit. Tots dos es veuen obligats a canviar dràsticament de vida per sobreviure i la seva trobada, al voltant de la prostitució masculina, acabarà convertint-se en una fatalitat.

La isla de Alice, la novel·la finalista al Premi Planeta 2015, presentada amb el pseudònim de Julia Ponsky i el títol provisional de Trece meses desde mayo, està protagonitzada per Alice, una dona a qui el marit se li mor en un accident de trànsit en una carretera on se suposava que no hi havia d'estar. La història narra l'aventura per descobrir els secrets que s'amagaven rere la vida del seu marit i la manera com reconstrueix el seu últim viatge, que la portarà fins a una misteriosa illa.

L'èxit de Giménez Bartlett ha traspassat les fronteres i fins i tot algunes de les seves novel·les s'editen abans a Itàlia i Alemanya, on els seus adeptes es compten per centenars de milers. Va estudiar filologia a la Universitat de València i va començar la seva carrera literària amb un assaig sobre Gonzalo Torrente Ballester.

L'escriptora, coneguda per la seva sèrie de novel·les policíaques protagonitzades per la inspectora Petra Delicado, va publicar la seva primera novel·la, Exit, el 1984.

La sèrie de Petra va començar el 1996 amb Ritos de muerte, i la seva popularitat es va multiplicar després de l'adaptació que es va fer per a la televisió en una sèrie protagonitzada per Ana Belén i Santiago Segura. Posteriorment, Petra va reaparèixer al costat del seu inseparable company Garzón en nou volums: Día de perros (1997), Mensajeros de la oscuridad (1999), Muertos de papel (2000), Serpientes en el paraíso (2002), Un barco cargado de arroz (2004), Nido vacío (2007), El silencio de los claustros (2009), Nadie quiere saber (2013) i en els relats de Crímenes que no olvidaré (2015).

Fins guanyar el Nadal, Giménez Barlett no havia estat profeta a la seva terra, ja que només havia rebut, el 1997, el Premi Femení Lumen amb Una habitación ajena.

El X Premi Pepe Carvalho que va rebre el passat mes de febrer per la seva "renovació de la novel·la policíaca espanyola, aportant una perspectiva femenina i feminista que ha resultat pionera en aquest àmbit", i aquest Premi Planeta vénen a tancar un reconeixement merescut per a una autora de tant prestigi en el gènere negre.

Sánchez Arévalo es va llicenciar en Ciències Empresarials, encara que va preferir optar per l'àmbit de la imatge i gràcies a una beca Fulbright va marxar als Estats Units a fer un màster en direcció cinematogràfica per la Universitat de Columbia, on va escriure la premiada Azuloscurocasinegro, la seva òpera prima, que rebre tres premis Goya.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema