El primer ministre francès, Manuel Valls, ha inaugurat avui el memorial del camp de concentració de Rivesaltes, al sud-est de França, on milers de republicans espanyols, entre altres persones titllades d'"indesitjables", van ser confinats quan fugien de la repressió franquista.

L'edifici dissenyat pel franc-algerià Rudy Riccioti emula un taüt i s'assenta, semienterrat, al cor de l'antic campament -la superfície ronda els 4.000 metres quadrats- amb unes dimensions de 220 metres de llarg, 20 d'ample i 4 d'alt .

El campament, el més gran aixecat a l'Europa occidental, és testimoni d'"els anys negres del segle XX", assenyala a la seva pàgina web el seu impulsor, el govern de la regió de Llenguadoc-Rosselló.

En aquesta línia, Valls ha insistit que el lloc és testimoni de totes les desgràcies d'aquest segle: "conflictes armats, dictadures, antisemitisme, racisme (...) i ceguesa dels pobles".

La raó de ser d'aquest memorial, ha dit en la inauguració, és "mantenir desperta la memòria".

"No ens parla només del passat: ens parla de nosaltres, de França (...) Avui, com ahir, tots ens veiem confrontats a la mateixa elecció: tranquil·litat o ruptura, exigència o inconsciència", ha afirmat Valls, per a qui una nació ha de reconèixer els desafiaments que han fet d'ella el que és.

En Rivesaltes, a uns 30 quilòmetres de la frontera amb Espanya, a més de republicans espanyols van ser amuntegats jueus, gitanos i algerians entre les dècada dels 40 i 60 del segle passat, molts dels quals serien posteriorment deportats i assassinats al camp d'extermini nazi d'Auschwitz.

Inaugurat a l'octubre de 1939 com a caserna militar, va començar a acollir, un any després, a totes aquelles persones considerades "estrangeres i indesitjables".

Al començament de la dècada dels 60, el recinte va albergar el traumàtic exili dels anomenats "harkis", els combatents algerians que es van alinear amb França durant el conflicte per la independència del seu propi país.

Segons ha indicat en la seva presentació al març passat el president de Llenguadoc-Rosselló, Damien Alary, el memorial inaugurat avui, en el qual s'han invertit 21 milions d'euros, honra la memòria de tots aquells, uns 60.000 en total, que "van cometre" l'error de ser diferents ".

L'Associació per al Record de l'Exili Republicà Espanyol (Aseref), que va criticar no haver estat convidada a la inauguració i que no hi hagi un reconeixement exclusiu a aquest col·lectiu, va admetre que el projecte "és útil per a la comprensió d'aquests esdeveniments històrics, sovint ignorats i ocultats en els manuals escolars ".