L'exposició La fi és el principi. Pràctiques funeràries a la Catalunya prehistòrica, inaugurada ahir a la seu gironina del Museu d'Arqueologia de Catalunya, a Sant Pere de Galligants, exposa més de 300 objectes procedents de 19 museus catalans a través dels quals es fa una síntesi de 20.000 anys de pràctiques funeràries preshitòriques.

La mostra vol ser una via d'aproximació al passat a través de la rica cultura material que ha perviscut de la prehistòria: l'arqueologia de la mort.

El museu presenta per primera vegada una síntesi de les pràctiques funeràries. L'exposició està organitzada pel Museu d'Arqueologia de Catalunya a través d'Arqueoxarxa, la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya.

El museu ha explicat en un comunicat que les pràctiques funeràries "són un mirall del món del vius i per tant reflecteixen temes tan diversos com el canvi cultural, la relació dels avantpassats amb el seu entorn, els contactes i intercanvis, les creences i el món simbòlic".

L'exposició es compon de vuit àmbits temàtics i alhora cronològics, com ara Un mort un sepulcre, El problema dels que morien llunyL'enterrament de les elits.

El visitant té a l'abast diversos vídeos de pràctiques funeràries contemporànies a diferents parts del món, i es fa una reflexió sobre la mort i les pràctiques funeràries com a fet universal.

L'exposició incorpora informació i objectes de troballes singulars recents, com les restes de la Sagrera a Barcelona, els enterraments de can Sadurní a Begues, les novetats de les necròpolis del Vallès i del Penedès o el sepulcre megalític de Seró, a la Noguera.