El descobriment científic d'una muntanya sagrada inca al Perú per part d'una expedició basca podria deixar al descobert una part important de la cultura inca, cosa que permetria aprofundir en la història d'aquest poble i de la humanitat. La historiadora i experta en el món andí Carmen Martín Rubio considera que si les exploracions arqueològiques confirmen les primeres hipòtesis, la troballa d'aquest centre cerimonial podria ser "revolucionària". "És important per a la història de la humanitat perquè la cultura inca amb prou feines es coneix malgrat que cap altre poble va aconseguir la seva extensió, ni tan sols els romans", va destacar Martín Rubio.

Els protagonistes d'aquest descobriment científic són els set components de la Mars Gaming Expedition que al setembre va recórrer els Andes peruans a la recerca de vestigis encara per descobrir. Ho van fer sense ajudes oficials ni suport institucional. El promotor d'aquesta aventura, Miguel Gutiérrez Garitano (38 anys), fa quatre anys que estudia la cultura inca i els misteris del regne de Vilcabamba al costat del seu germà Rafael, fotoperiodista (34 anys) i cinc persones més. La primera troballa la va fer Gutiérrez en un turó de 12 hectàrees d'extensió a 3.700 metres d'altitud on va descobrir una necròpolis inca plena de tombes amagades en coves. Després, l'expedició va trobar en el vessant occidental de les muntanyes de Vilcabamba un centre cerimonial inca a 5.000 metres d'altura, on van fotografiar el que creuen que són restes de tombes, relíquies tallades, plataformes, carreteres, escales i grades. Segons aquest aventurer, tota la muntanya sembla "un enorme jaciment" l'abast arqueològic i científic del qual encara desconeixen però on creuen que podria haver-hi nens enterrats després de ser sacrificats en rituals al déu de l'aigua.

L'expedició basca ha comunicat al Govern del Perú les troballes ?fetes i en els propers mesos ?presentaran un projecte arqueològic de prospecció superficial i un altre d'excavació per descobrir-ne l'abast. De moment, s'han limitat a marcar les troballes amb GPS i a recollir proves gràfiques dels jaciments.