L'exposició "D'allà fins aquí: la immigració i la fortalesa d'Europa" es va inaugurar dissabte, 17 d'octubre a la Maternitat Suïssa d'Elna davant d'unes 150 persones. El fotoperiodista Giulio Piscitelli, autor d'aquest reportatge impactant, va compartir amb el públic un enfocament de primer nivell sobre la crisi dels emigrants.

El batlle Yves Barniol va subratllar el caràcter excepcional d'aquesta iniciativa, ja que "Visa pour l'Image es desplaça per primera vegada a un municipi del Rosselló fora de Perpinyà". L'alcalde va destacar el diàleg generat entre l'espai de la maternitat, guardià de la memòria de l'èxode, i les migracions actuals. I va subratllar els "valors humans extraordinaris" de l'autor, vingut especialment de Nàpols.

Giulio Piscitelli, fotoperiodista professional, va fer el relat de les 49 fotografies corprenedores que entrega durant quatre setmanes a la Maternitat Suïssa. L'exili i la multitud, les embarcacions precàries, els drames familiars i la urgència, omnipresent, il·lustren els seus treballs. Somàlia, Egipte, Líbia i Eritrea formen part de la quinzena de països recorreguts des de 2010 per aquest viatger atent. "Es tracta de l'èxode més important des de la Segona Guerra mundial", va recordar, abans de qüestionar els governs europeus: "nosaltres, occidentals, som responsables d'aquests desplaçaments massius de població".

Aquesta primícia assenyala una voluntat de col·laboració durable amb el festival de fotoperiodisme Visa pour l'Image, que troba a Elna una ressonància particular.

L'exposició es pot visitar fins al 17 de novembre, de dimarts a diu?menge, de 9:30 a 12:30 i de 14:00 a 17:00.