El músic i compositor Francesc Civil Castellví ( Molins de Rei 1895 - Girona 1990) comenta en el seu llibre El fet musical a les comarques gironines que el 1209 ja existia a Banyoles Guillem Balneolis, que practicava la música, i el 1504 la família dels Cartellà oferí un benefici a favor de la música del monestir de Sant Esteve de Banyoles. "bviament no eren cobles, però sí es despertava l'ambient musical a la població.

En quant a cobles ens consta que n'han existit a Banyoles 29, destacant la dels Juncants que s'inicià el 1745, si bé que encarara no existia la cobla com la coneixem avui. El 1927 es va fundar la Principal de Banyoles amb una fusió dels Juncans i Els Atrevits (Corominas), comandada per Josep Saderra Puigferrer (Sant Feliu de Pallerols 1883- Banyoles 1970).

Amb aquests antecedents és lògic que l'ambient sardanístic i musical sigui ben palès a la ciutat de l'estany.

Vet aquí l'ampli i variat programa d'activitats sardanístics per els propers dies, les jornades festives de La Festa Major de la Sardana.

Demà dissabte, dia 24 ,a les 12 del migdia, hi haurà el lliurament del piano de Manel Saderra Puigferrer, que era a l'ajuntament al Foment de la Sardana i es batejarà una sala de l'entitat com Sala Manel Saderra Puigferrer. La Principal de la Bisbal interpretarà la sardana Júlia d'aquest compositor. Tot seguit, a la plaça, audició amb les cobles La Principal de la Bisbal i Selvatana, amb la interpretació d'obres de banyolins.

En aquesta festa de Banyoles, s'ideà, fa uns anys, el denominat CoCo, que vol dir competència de cobles. Dissabte a partir de les 5 de la tarda es celebrarà la competència de les Cobles Joves amb la Bisbal Jove, La Flama de Farners, La Principal de Cassà i Mil·lenària.

El mateix dissabte a la tarda s'oferirà el concert Competència d'Orquestres amb La Principal de la Bisbal, dirigida per Francesc Cassú, Montgrins, dirigida per Martí Camós i Selvatana, dirigida per Jesús Santaliestra, que oferiran música catalana, de pel·lícules, sarsueles i sardanes cantades. Les tres formacions estrenaran el vals-jota El banyolí, de Jesús Santaliestra.

El diumenge, dia 25, al migdia el Concurs de colles sardanistes, amb la cobla Ciutat de Girona, on al final per a tot el públic es tocarà la sardana de Josep A. López Gatallo, en recordança de Miquel Riera «Gatallo» en el 5è aniversari de la seva mort.

A les 4 de la tarda, un concert al Casal de la gent gran per la Selvatana. A les 5 : Competència de cobles grans amb: Ciutat de Girona, La Principal de la Bisbal, Montgrins i Selvatana. En la segona ronda les cobles interpretaran cadascuna una sardana de Joaquim Palmada, pels 150 anys del seu naixement.

El final de la vetllada, les 4 cobles tocaran conjuntament Somni de Puigferer i seran dirigides per el director convidat, Esteve Molero.

El dilluns, dia 26, al Pavelló de la Draga, Concert Festa de la Música per a Cobla, amb l'actuació musical de la Ciutat de Girona, La Principal de la Bisbal, Selvatana i el Cor de l'Escola de Música de Banyoles. En record d'Enric Morera (150 anys del seu naixement) s'interpretaran dues sardanes cantades seves: La sardana de les monges i L'Empordà. I també el primer premi del concurs musical Banyoles-Ceret, que fou la composició de Vicenç Galdrich, Una nit d'estiu, un àngel va passar. Recordant els 40 anys de la Companyia Elèctrica Dharma es podrà escoltar Suite Dharma, de Jordi Molina, la sardana Lu i un arranjament per a cobla de les Danses del Gatopardo, de Nino Rota.

aplec internacional

S'ha donat a conèixer la població que serà escenari l'any 2016 de l'Aplec Internacional de la Sardana. que serà la ciutat de Perpinyà els dies 30 i 31 de juliol de 2016. El termini de presentació de sol·licituds serà fins al 20 de desembre de 2015.