«Que ningú no construeixi murs amb els sentiments. Les divisions mai no fan gran un poble; només l'empobreixen i l'aïllen», va dir el rei Felip VI en el seu discurs de la solemne cerimònia de lliurament dels Premis Princesa d'Astúries. Aquest ha estat el missatge principal d'una al·locució en la qual el rei Felip va incidir en la necessitat de conservar els valors comuns en tots els espanyols i de «ser futur» i fer-ho units: «Ser és també voler construir el millor futur per a tots des dels fonaments sòlids de l'obra que, junts, hem edificat».

El missatge va ser llançat pel monarca durant una cerimònia d'entrega dels premis Princesa d'Astúries, que va tenir com a protagonista destacat Francis?Ford Coppola, que va recollir el guardó de les Arts. El veterà realitzador va aprofitar el seu torn de paraula per lamentar que, tot i que «seguim sent uns pioners del cinema», el setè art encara no és capaç de fer «miracles» com influir sobre els horrors i injustícies que pateix el món.

Per la seva banda, el filòsof sevillà Emilio Lledó va mostrar la seva preocupació per una societat sobre la qual plana una «realitat plena de núvols violents» i en què, malgrat els indubtables progressos, el gènere humà potser segueix sense haver aconseguit superar la ignorància, la violència i la crueltat. Guardonat amb el Premi Princesa d'Astúries de Comunicació i Humanitats, Lledó va fer una defensa de les humanitats, com a fruit d'un llarg procés cultural, durant la seva intervenció al Teatre Campoamor d'Oviedo.

L'economista francesa Esther Duflo, Princesa d'Astúries de Ciències Socials, va subratllar que la societat «no es pot permetre el luxe de donar l'esquena» a la situació per la qual travessen els refugiats, ja que «els seus problemes, molt més greus, no estan tan lluny com sembla». Duflo va defensar que no «s'oblidi» la situació de milers de refugiats, víctimes de la guerra que han arribat a Europa.

L'escriptor cubà Leonardo Padura va retre un homenatge a les seves tres pàtries, Cuba, la llengua espanyola i la feina, en rebre el guardó de les Lletres. «Sóc cubà pels meus 64 costats», va proclamar el creador del detectiu Mario Conde.

El missatge dels Gasol

Els germans Pau i Marc Gasol van agrair ahir en un vídeo l '«enorme reconeixement» que els suposa la concessió del premi Princesa d'Astúries dels Esports 2015 i es van disculpar per no poder acudir personalment a la cerimònia de lliurament a Oviedo. «Lamentem profundament que les circumstàncies no ens han permès anar a la cerimònia de lliurament del premi, ja que tant en Marc com jo estem a les portes d'iniciar la temporada als Estats Units i ens és impossible afrontar un desplaçament d'aquestes característiques», va indicar Pau.

Marc Gasol, per la seva banda, va assegurar que «hauria estat un plaer anar a recollir el premi personalment, com va passar el 2006», encara que «per desgràcia aquesta vegada no ha pogut ser». «Nosaltres esperem que segueixin els èxits d'aquesta generació del bàsquet, i que els joves, que vénen amb molta força, prenguin el relleu més endavant. Moltes gràcies i una abraçada», va afegir.

Emmanuelle Charpentier i Jennifer Doudna van rebre el Premi d'Investigació Científica i Tècnica, l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, el de la?Concòrdia i Wikipedia, el de Cooperació Internacional.