Josep Maria Flotats torna al Teatre Lliure després de 38 anys amb Ser-ho o no, una adaptació de l'obra de l'autor dramàtic Jean-Claude Grumberg. Aquest espectacle polític, una reflexió sobre la identitat jueva i la tolerància, és el primer treball de l'escriptor francès que es representa a l'Estat espanyol i es podrà veure del 28 d'octubre al 6 de desembre.

El director i intèrpret de Ser-ho o no, Josep Maria Flotats, va dir ahir que l'obra no s'adscriu només a un teatre «intel·lectual i cerebral» sinó que, en el cas de Grumberg, «l'herència del teatre de l'absurd» porta una «càrrega humana» molt profunda que el «diferencia» i que porta a interrogar-se sobre la identitat de les persones.

Amb la interpretació d'Arnau Puig i el propi Josep Maria Flotats, la comèdia Ser-ho o no, per acabar amb la qüestió jueva relata les conversacions entre dos veïns que es troben sovint al replà de l'escala. Un d'ells descobrirà que l'altre és jueu gràcies a internet, i a partir d'aquest moment cada retrobament servirà per acabar amb les idees preconcebudes sobre aquesta qüestió.

Així, tot i ser de «mons intel·lectuals oposats i diferents», els dos personatges construeixen al llarg de l'obra una «mena d'amistat i tendresa», va explicar Flotats. Els diàlegs, traduïts pel professor de la UdG Salvador Oliva, permeten reflexionar sobre la identitat humana gràcies a rèpliques «curtes» i «enginyoses» que poden arribar a tenir «dobles i triples sentits», va remarcar el director.

La escenografia senzilla i austera d'Alejandro Andújar, que recrea l'entrada d'una casa, permet que les paraules dels personatges cobrin més importància. Escrita l'any 2013, la història fa referència directa a temes d'actualitat com ara el conflicte d'Israel, però sempre des d'una perspectiva reconciliadora.

L'espectacle parteix de l'obra homònima de Jean-Claude Grumberg, un autor que el director afirma conèixer des dels seus «començaments a París» i que l'ha ajudat a interpretar el «sentit de l'obra», per la qual cosa es va mostrar «feliç» de poder dur per primera vegada un dels seus treballs «aquí».

Flotats torna al Teatre Lliure després de 38 anys, on l'actor va actuar per primera vegada a Catalunya, després d'haver estat actuant a París, a l'obra La vida del rei Eduard II d'Anglaterra.