Girona cedirà una cinquantena d'obres i documents del fons Rafael Santos Torroella al Museu Reina Sofía de Madrid, que prepara per al 2016 una exposició sobre l'art espanyol de postguerra.

L'ajuntament va adquirir el fons el 2014 i aquest és el primer préstec que fa, a l'espera de rehabilitar la Casa Pastors, on vol exposar bona part del fons (format per 1.127 obres i més de 30.000 documents).

Entre les obres destaca un cartell de Modest Cuixart, una il·lustració de Joan Miró per a un llibre del mateix Santos Torroella o el manuscrit de la conferència Picasso y yo que Salvador Dalí va pronunciar el 1951 a Madrid.

L'obra més cara, valorada en 50.000 euros, és l'escultura de fusta Ademán, d'Ángel Ferrant.

L'Ajuntament de Girona i el Museu Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid han tancat l'acord perquè un total de 28 obres i 21 documents i fotografies puguin exposar-se a la mostra temporal més important que preparen per a l'any vinent.

L'exposició portarà per títol Campo Cerrado. El arte espanyol de la posguerra, comissariada per María Dolores Jiménez-Blanco que, anys enrere, va impartir classes a la Universitat de Girona i que, actualment, ho fa a la Complutense de Madrid. L'exposició veurà la llum el 26 d'abril de 2016 i estarà oberta fins al 3 d'octubre.

Els contactes entre l'Ajuntament de Girona i la comissària de l'exposició van arrencar fins i tot abans que el consistori formalitzés la compra del fons, el febrer del 2014. «Ella sabia que l'ajuntament tenia interès en adquirir el fons i volia consultar-lo, ja que Santos Torroella va ser una peça clau en l'art dels anys 40», ha explicat el coordinador del projecte del nou Museu d'Art Modern i Contemporani de Girona, Jordi Falgàs.

Santos Torroella, que va ser pres polític del franquisme, va lluitar en els anys de la dictadura perquè l'art no caigués en l'oblit, organitzant exposicions, mostres i conferències. També se li reconeix l'esforç per fer d'enllaç entre els artistes d'abans de la guerra (com Joan Miró, Salvador Dalí o Ángel Ferrant) amb els de la postguerra, molts vinculats al grup Dau al Set, com Modest Cuixart, Antoni Tàpies o Joan Brossa.

A més, va contribuir per facilitar el retorn dels artistes exiliats poguessin tornar.

Per les mans de Rafael Santos Torroella van passar obres, documents i cartes dels artistes més destacats de l'època. Per això, el Reina Sofia ha demanat a l'ajuntament poder incorporar al discurs de l'exposició alguna d'aquestes peces.

La petició formal es va fer al juny d'aquest any i el contracte ja està signat. «El fet que un museu d'aquesta importància s'interessi per la col·lecció ja demostra que l'adquisició ha estat encertada», defensa Falgàs, que reconeix que també hi ha hagut contactes per a futures cessions amb el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

El valor total de les obres que viatjaran a Madrid supera els 200.000 euros. Entre les obres que penjaran de les parets del museu de la capital espanyola destaca una sèrie de dibuixos titulada Dibuixos mòbils, d'Ángel Ferrant, i també una escultura de fusta del mateix artista, Ademán (1949), que és la peça més cara que se cedeix (valorada en 50.000 euros).

També viatjarà a Madrid una il·lustració d'Eugeni d'Ors, Home prehistòric, que l'artista va fer el 1949 per al llibre Altamira, del mateix Santos Torroella.

Entre les peces hi ha una altra il·lustració per al mateix llibre, aquesta feta per Joan Miró (valorada en 24.000 euros). Així mateix, destaca un cartell original de Modest Cuixart fet per al concert de jazz de Willie Smith el 1950.