L'actriu irlandesa Maureen O'Hara, famosa per la seva cabellera pèl-roja, el seu fort caràcter i el seu paper a la pel·lícula L'home tranquil, va morir ahir al seu domicili de Boise, a Idaho (Estats Units), mentre dormia, a l'edat de 95 anys. La notícia va ser confirmada per la seva pròpia família mitjançant un comunicat: «Maureen era la nostra estimada mare, àvia, besàvia i amiga. Ha mort en pau, envoltada de la seva família, que ha recordat la seva vida escoltant la música de la seva pel·lícula preferida».

Guardonada amb un "scar Honorífic el passat any, O'Hara va arribar a Hollywood el 1939 per protagonitzar al costat de Charles Laughton l'ambiciós projecte El geperut de Notre Dame. A partir d'aquest moment, tot i no acabar de fer-se amb un lloc dins l'star-system del cinema, l'actriu va treballar en una àmplia gamma de llargmetratges com Simbad el maríAquesta terra és meva.

No obstant això, el reconeixement el va aconseguir en el gènere del western, i es va convertir en una de les actrius més reclamades per John Ford, qui li va donar un paper en cinc de les seves pel·lícules, incloent Que verda era la meva vall (1941), Río Grande (1950) o la ja esmentada El hombre tranquilo (1952).

Al llarg de la seva carrera va protagonitzar més de mig centenar de films.?L'últim treball va ser el 1994, amb el film El centenari del cinema. En la dècada del noranta, també va aparèixer en algunes sèries com The Christmas Box (1995), Cab to Canada (1998) o The Last Dance (2000).