L'editor Marvel a Espanya, Julián Clemente, ha publicat Spiderman, la historia jamás contada (Panini Books), la biografia definitiva del superheroi més popular de la Casa de les Idees. Autor de dos estudis previs -Spiderman, biografía no autorizada i Spiderman bajo la máscara-, la seva nova publicació «té quatre vegades més longitud que les anteriors i, tot i que en principi havia de ser una simple actualització, al final ho vaig reescriure íntegrament fins a esdevenir un llibre completament nou i exhaustiu» sobre la història de l'Home Aranya, assegura l'autor. D'aquesta manera, un projecte que en un principi estava pensat per ser resolt en un parell de mesos es va convertir en un treball de gairebé un any i mig, davant la necessitat de recopilar i, sobretot, catalogar una «ingent quantitat de documentació» facilitada per autors, editors i experts, destinada a una obra que ja pot considerar-se com «l'anàlisi més completa mai publicat en espanyol sobre aquest superheroi».

Concebut originalment per Stan Lee, el gran creador del món de superherois de la nord-americana Marvel Comics, el desenvolupament de Spiderman es va concretar gràcies als dibuixos de Steve Dikto, motiu pel qual Clemente ho considera «una creació compartida».

«Spiderman és tan interessant perquè sorgeix del xoc d'idees entre un liberal de mirada oberta com era Lee i un complet introvertit com era Dikto», sentencia Clemente. A més, el personatge «estava totalment definit des del principi, quan altres superherois famosos només han culminat la seva construcció després de molts anys d'evolució..., pensem en el Batman dels anys 60 i la poca semblança que té amb el Batman contemporani».

L'editor Marvel espanyol reconeix que no li agraden els redis?senys de personatges, últimament de moda en el mercat del còmic nord-americà i es mostra partidari dels clàssics perquè «si han aguantat durant tant de temps serà per alguna cosa».