El papa Francesc sembla satisfet amb els resultats obtinguts en el Sínode dels bisbes sobre la família i ahir va assegurar que «ha estat cansat», però va confiar que donarà «molts fruits».

«Us convido a tots a donar gràcies a Déu per aquestes tres setmanes de treball intens, animat per l'oració i un esperit de veritable comunió. Ha estat cansat, però ha estat un veritable do de Déu», va afirmar Francesc en la seva reflexió durant el rés de lÀngelus.

El Sínode va aprovar dissabte amb la majoria de dos terços requerits cadascun dels 94 punts del document final. Un document en el qual la principal novetat era, després de durs enfrontaments entre els bisbes en aquest Sínode i en l'anterior, extraordinari, d'octubre de 2014, la solució del «discerniment», l'anàlisi cas per cas dels divorciats tornats a casar per al seu accés als sagraments prohibits en trobar-se en pecat greu.

Francesc va recordar ahir que «sínode» significa «caminar junts» i que el que s'ha viscut aquests dies «ha estat l'experiència de l'església en camí, en camí especialment amb les famílies del Poble de Déu».

El Papa va fer referència a les «imatges dels refugiats en marxa per les carreteres d'Europa» i va assegurar que «aquestes famílies que tant han sofert, desarrelades de les seves terres, han estat molt presents en el Sínode» i va assegurar que «l'Església no els abandona».

Amb aquest missatge durant l'Àngelus i la missa de clausura a la basílica de Sant Pere, va concloure el Sínode dels bisbes sobre la família que va començar el passat 4 d'octubre.

Durant l'homilia de la missa, Francesc va assegurar que «les situacions de misèria i de conflicte són per a Déu ocasionis de misericòrdia» i va exclamar: «Avui és temps de la misericòrdia!».

«A això estan cridats els deixebles de Jesús, especialment en els nostres dies, a posar l'home en contacte amb la misericòrdia», va dir Francesc.

L'homilia va acabar amb un agraïment als bisbes «pel camí» que s'ha compartit en aquests dies «a la recerca de les sendes que l'Evangeli indica al nostre temps per anunciar el misteri d'amor de la família».

«Misericòrdia»

El Papa ja va assegurar dissabte en el seu discurs final del Sínode que: «El primer deure l'Església no és distribuir condemnes o anatemes sinó proclamar la misericòrdia de Déu, de cridar a la conversió i conduir tots els homes a la salvació del Senyor».

La «misericòrdia» és una de les paraules més usades en el document final respecte a l'acolliment de les famílies ferides o les noves situacions familiars com els divorciats.

Es tracta d'un document en el qual l'Església es presenta com a molt més tolerant i reivindica el seu paper de ser misericordiosa i acollir tothom, com demostra quan parla de «valorar els senyals d'amor» que existeixen també en un altre tipus de situacions familiars com les convivències o els matrimonis civils.