Més de la meitat de la superfície terrestre podria convertir-se en una zona àrida el 2100 si les emissions de gasos contaminants continuen al ritme actual, segons un estudi publicat ahir a la revista Nature Climate Change. Científics de la Universitat xinesa de Lanzhou indiquen que aquest procés tindrà un especial impacte en els països en vies de desenvolupament, on es registrarà gran part de l'expansió d'aquestes regions àrides, on les precipitacions són escasses i els seus efectes queden compensats per l'evaporació de l' aigua que provoca la calor.

El canvi climàtic, el creixement de la població humana i l'extensió de les ciutats són els factors que cita l'estudi com a responsables d'aquest procés de desertització. A partir de la comparació de dades recollides entre 1948 i 2005, Jianping Huang i el seu grup han conclòs que la majoria de models subestimen la tendència a expandir-se de les terres àrides, que en l'actualitat cobreixen el 40% de la superfície terrestre. Els científics han elaborat noves prediccions que apunten que l'aridesa augmentarà fins un 56% si les emissions de gasos es mantenen altes dins d'aquí a 85 anys.

En un altre estudi divulgat en la mateixa publicació, investigadors de l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) alerten sobre les extremes condicions de temperatura i humitat que s'assoliran a la zona del Golf Pèrsic durant aquest segle. Si les emissions de gasos d'efecte hivernacle continuen amb la seva actual trajectòria ascendent, els científics posen en dubte la "habitabilitat humana" d'aquestes regions en el futur.

Els científics subratllen que el cos humà tan sols es pot refredar a si mateix gràcies a la perspiració per sota dels 35 graus centígrads. "Per sobre d'aquest llindar, el cos no pot refredar-se i la supervivència a l'exterior d'un individu sa i en forma està en perill", diu l'estudi. El treball s'ha basat en simulacions de models climàtics d'alta resolució per a preveure la incidència d'onades de calor extremes a la zona del Golf Pèrsic entre 2071 i 2100.

En un escenari en què les emissions han continuat augmentant, les temperatures extremes que s'assoliran ocasionalment en ciutats com Abu Dhabi, Dubai i Doha suposaran un repte per a la "supervivència humana", segons afirmen els investigadors que han portat a terme l'estudi.