Els Ocine Girona i el Cinema Teatre Comtal de Ripoll participen del "Circuit de Cinema Català. Dia de l'Autor SGAE", una iniciativa que vol promoure al territori català els autors, directors, realitzadors, guionistes i compositors de bandes sonores del cinema produït a i des de Catalunya. Aquest circuit, que compta amb deu pel·lícules guanyadores o nominades a les set edicions dels Gaudí, es durà a terme a 15 sales de cinema del territori del 5 de novembre al 27 de desembre. La Fundació SGAE es farà càrrec del 50% del cost de cadascuna de les entrades i l'espectador haurà d'aportar tres euros per entrada.

A més de la sala gironina, també formen part d'aquest nou circuit La Lira de Tremp, JCA Cinemes d'Alpicat, el Cinema Majèstic de Tàrrega, Megacine de Badalona, Ocine Les Gavarres de Tarragona, els Cinemes Guiu de la Seu d'Urgell, el Cinema Casino Ceretà de Puigcerdà, Cinesa Sant Cugat del Vallès, Screen BOX Funàtic de Lleida, CineBaix de Sant Feliu de Llobregat, Cinema Alhambra de La Garriga, Cine Kubrick de Vilafranca del Penedès i CineCiutat de Palma de Mallorca.

"Això és l'embrió d'aquesta idea ambiciosa de crear una xarxa estable de distribució del cinema català pel territori en aquells cines on normalment no arriba", va manifestar ahir la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola. El "Circuit de Cinema Català. Dia de l'Autor SGAE" inclou 10 pel·lícules, que van ser nominades o guanyadores dels Gaudí: 10.000 KM de Carlos Marques-Marcet; Tots volem el millor per a ella, de Mar Coll; Barcelona, nit d'estiu, de Dani de la Orden; Blancaneu, de Pablo Berger; Els nens salvatges de Patricia Ferreira; Arrugas, d'Ignacio Ferreras; Born de Claudio Zulian; L'altra frontera, d'André Cruz; Les aventures de Tadeu Jones d'Enrique Gato i Els cap de drap a la selva de l'arc de Sant Martí d'Àlex Colls.

La idea és que les pel·lícules es projectin un dia, és a dir que no estaran uns dies en cartellera al cinema. Tot i això, el dia de la projecció es vol convertir en un esdeveniment amb presentació i debat per parts dels autors i fins i tot d'alguns actors. Passola va destacar que un dels objectius de la Junta de l'Acadèmia del Cinema Català que presideix era parlar del talent i explicar i ensenyar el talent del cinema català.

En aquest context, va ressaltar que a Barcelona s'ensenya la diversitat del cinema, però al territori això ja és més difícil i "el cinema català es veu molt poc i queda molt tocat i és al territori on hi ha molt interès en veure aquest cinema i fer-se'l seu". Segons Passola, "al cine català li falta aquesta presència i el territori queda absolutament coix". A partir d'aquesta iniciativa, es vol establir un circuit estable de cinema català.